Letos v dubnu začne kvůli opravám platit výluka na brněnském Dolním nádraží. Skončit má v červenci. Pak se práce přesunou na část Hlavního nádraží a v prosinci na celé. Nepřetržitá výluka tam potrvá rok. „Předpoklad ukončení stavby je prosinci 2019,“ uvedla mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Kateřina Šubová.

Celý projekt rekonstrukce železničních zařízení v Brně potrvá až do podzimu 2020. a přijde skoro na tři miliardy korun. Dělníci opraví například nástupiště, koleje a také dva železniční mosty přes frekventované ulice Křídlovická a Hybešova.

ZDRŽENÍ PŘI CESTOVÁNÍ

Plánované výluky netěší studenta Filipa Šidláka. „Do Brna jezdím každý týden. Omezení mi zkomplikují cestování do školy,“ tvrdí.

Na rychlejší a bezpečnější vlakovou dopravu výměnou za předchozí výluky se mohou těšit cestující na Hodonínsku. Ve Veselí nad Moravou začala loni v září přestavba trati a nádraží. „Třetí nástupiště už funguje, hotové jsou i koleje číslo tři a pět a částečně podchod,“ uvedla Šubová.

Další práce začnou v lednu. Výluky omezí cestující na konci března.

Vizualizace plánovaného olympijského parku v Brně.
Rok 2018 na jižní Moravě? Ve znamení olympiády i koncertu Boba Dylana

Na silnicích se opět zhorší situace u Černé Hory na Blanensku. Silničáři tam chystají demolici mostu na silnici I/43 a výstavbu nového. Loni v létě zjistili, že je most v havarijním stavu, proto jej uzavřeli. Nyní po něm řidiči jezdí jen jedním směrem. „Chceme s pracemi začít v únoru nebo na přelomu března. Záleží na počasí,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Stavba za sedmdesát milionů má být hotová v listopadu.

Na Vyškovsku řidiči čekají na dokončení silnice II/430 mezi Tučapy a Vyškovem. Hotová má být v srpnu. Práce jsou nyní přerušené a pokračovat budou, až to dovolí počasí. „Přemístíme křižovatku na Luleč a Rostěnice a uděláme kompletně nový povrch,“ přiblížil plány na letošní rok Jan Olejníček ze Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Z oprav křižovatky má strach například řidič Tomáš Petržela. „Myslím si, že se tam budou tvořit zbytečné kolony, protože dost řidičů křižovatku využívalo jako objízdnou trasu,“ sdělil řidič.

V dubnu 2018 začnou práce na další části brněnského velkého městského okruhu.
Rok 2018 v Brně: stavba další části okruhu i otevřený Avion

Úplná uzavírka už nyní komplikuje cestování řidičům mezi Velkými Pavlovicemi na Břeclavsku a Terezínem na Hodonínsku. Vadí například starostovi Kobylí Pavla Kotíka, protože silnice měla být přes zimu částečně průjezdná. Stovky aut ale kvůli trvající uzavírce stále denně projíždí po cestě přes sady z Kobylí směrem na Čejkovice. „Přes zimu bývala cesta zavřená, ale nyní jsme nuceni ji udržovat,“ uvedl Kotík.

Opravu mají silničáři dokončit v srpnu.

KONEČNĚ OBCHVAT

Pozitivní zprávu mají silničáři pro obyvatele Lechovic na Znojemsku. Postaví tam po desetiletích odkladů obchvat. Stavba začala loni v březnu, skončí v prosinci. Obchvat odvede hustou dopravu z obce, přes kterou projíždí kolem patnácti set aut denně.

Podle starosty Josefa Juráčka se o něm mluvilo už od čtyřicátých let minulého století. „Po roce 1995 začala úmorná práce se stovkami majitelů, kteří museli kvůli stavbě uvolnit své pozemky,“ připomněl.

Koordinaci oprav se snaží zajistit představitelé Jihomoravského kraje. „Investorům nabízíme prostor pro jednání. Možnosti časových posunů staveb však omezují předpisy veřejných zakázek, podmínky dotačních programů nebo peníze na daný rok,“ vysvětlil mluvčí krajského úřadu Jiří Klement.

PETR UHLÍŘ
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

Ilustrační fotografie.
Za elektřinu zaplatí Brňané po novém roce víc. Kvůli růstu ceny na burze