Pěnča hasičský sport miluje natolik, že to byl hlavní důvod, proč se dal před pětadvaceti lety k profesionálním hasičům. „Od dětství jsem byl dobrovolným hasičem. Jezdili jsme na požární soutěže. Když jsem se po vojně rozhodoval, čím se budu živit, řekl jsem si, že u hasičů se budu věnovat tomu, co mě baví, a ještě za to budu placený," vysvětluje se smíchem Pěnča.

Ve čtvrtek své dlouholeté zkušenosti zúročil v krajském klání. Jeho tým díky tomu postoupil do celorepublikového kola. „Po čtrnácti letech se nám podařilo porazit týmy z Vysočiny. Jihomoravanům titul krajských mistrů vždy vyfoukl tým z Třebíče," raduje se velitel vítězného týmu.

Poukázal na to, že při požárním sportu je nejdůležitější týmová práce. „Je to stejné jako v praxi při zásazích. Jeden člověk to nezvládne. Musíme si navzájem věřit a nespoléhat se jen na sebe," zdůraznil.

Díky skvělé spolupráci se blanenským hasičům podařilo zvítězit téměř ve všech disciplínách. Zkušenosti ze závodů se jim budou hodit i při řešení skutečných případů. „Každý den je jiný. Musíme umět spoustu věcí. Stejně jako v tomto čtyřboji. Pestrost je ale na naší práci to krásné," řekl hasič.

S jeho rozhodnutím stát se hasičem zpočátku nesouhlasila jeho rodina. „Manželka o mě měla strach při každé službě. Teď už si ale snad zvykla a do práce mě pouští bez řečí. Je ráda, že dělám něco, co mě baví," myslí si Pěnča. Dodal, že manželka je také věrnou fanynkou hasičského sportu.