Přesně před pěti lety začali dělníci vyklízet zchátralý hotel Dukla v centru Blanska. Někdejší výkladní skříň ubytování v dobách socialismu a jednu z dominant okresního města. Radnice za něj v dražbě zaplatilo přes třicet milionů. Opakovaně ho nabízelo i s okolními pozemky developerům. Marně. Místní poté v referendu rozhodli o demolici hotelu, která stála sedm milionů. Místo něj za dalších deset milionů vznikla odpočinková zóna s lavičkami a herními prvky.

Tato lokalita je i po letech terčem kritiky. „Nechápu, co to tam postavili. Půlka toho je k ničemu. Jediné, s čím si tam hrál můj syn a většina dětí jsou kamínky. Tohle stálo tolik milionů?“ podivila se před časem jedna z místních Marcela Nezvalová.

Nová jídelna a šatny za 86 milionů. U blanenské školy TGM je staveniště.
Nová jídelna a šatny za 86 milionů. U blanenské školy TGM je staveniště

Dalším vadí, že město chce v této lokalitě postavit kavárnu. „K ničemu. Peníze se dají použít na lepší účel než stavět zase další kavárnu,“ uvedl na sociální síti jeden z místních Martin Malits.

Město na jaře vypsalo na novou kavárnu dvoukolové koncesní řízení. Nabídky mohly podávat stavební firmy, které měly smluvně zajištěného provozovatele kavárny. Nebo naopak i kavárník, který by si na výstavbu najal stavební firmu. Podle starosty Jiřího Crhy se ale nikdo nepřihlásil. „Před vypsání řízení bylo na kavárnu několik zájemců. Čekali jsme, že se začne stavět už letos v létě. Zřejmě kvůli nouzovému stavu a epidemii koronaviru se nakonec nikdo nepřihlásil,“ uvedl Crha.

V nejbližších dnech proto město vypíše koncesní řízení znovu. Velkou neznámou zatím zůstává také zchátralý suterén po zbouraném hotelu. Ten už je léta prázdný. „V minulosti jsme opakovaně vypsali výběrové řízení. Zadávací podmínky ale nikdo nesplnil. Naposledy se zájemce o využití suterénu město snažilo najít loni. Do výběrového řízení se ale nikdo nepřihlásil,“ uvedla blanenská úřednice Ilona Peterková z odboru komunální údržby.

Akce You Dream We Run. Ilustrační foto.
Letos bez peněz pro postižené. Charitativní štafetu kvůli koronaviru zrušili

Pozdvižení a řadu otázek nedávno vyvolal záměr města prodat v blízkosti zbouraného hotelu Dukla více než čtyři tisíce metrů čtverečních. Na nich jsou zatím parkoviště a další plochy. Městu se tehdy ozvali tři developeři. Zmíněnou plochu chtěli zastavět převážně byty. Ze záměru zatím sešlo.

V lokalitě, které místní říkají Poduklí se konají kulturní akce. Například každý pátek je tam nyní letní kino. „V půlce srpna je naplánovaná také letošní novinka. Letní festival pro všechny generace Už zas můžem, která má oslovit zejména hudebníky z regionu,“ uvedla mluvčí blanenské radnice Pavla Komárková.