Volební reklamy

Podle něho zájem o reklamu na telefonních kabinách je, a to především ve větších městech, která navštěvují turisté. „Reklamu prodáváme hlavně v době voleb," sdělil Kábele.

Marketingový specialista Tomáš Zindulka si myslí, že klasická reklama na telefonních budkách je na ústupu. Výjimkou je takzvaný guerilla marketing. Jedná se o formu reklamy, při které kreativci využívají netradiční metody. „Vzpomínám si na reklamní kampaň, při které lidé našli v telefonní budce papírovou maketu časované bomby s dráty. V tom případě prostředí budky zabralo. Lidé si připadali jako v akčním filmu," řekl Zindulka.

Telefónica je nyní jediná firma, která telefonní budky v České republice provozuje. „Máme povinnost provozovat veřejné telefonní automaty do konce příštího roku. Ukládá nám to Český telekomunikační úřad. Veřejný telefonní automat musí být v obcích do 1999 obyvatel a dále v obcích do 4999 obyvatel, kde není mobilní signál. Takových automatů máme asi 5200. Od telekomunikačního úřadu na ně dostáváme dotace," řekl Kábele.

Dalších osm tisíc automatů pak společnost provozuje v komerčním režimu. „Automaty na komerční bázi nabídneme i po roce 2014. Pokud nám telekomunikační úřad znovu neuloží povinnost provozovat automaty, v malých obcích je zrušíme. Bez dotace tyto ztrátové přístroje provozovat nemůžeme," dodal Kábele.

O budku tak mohou přijít například lidé v Čebíně na Brněnsku, který má zhruba sedmnáct set obyvatel. „Místní ji příliš nevyužívají. Své opodstatnění tu ale má. Ne každý u nás vlastní mobilní telefon," řekl místostarosta Čebína Tomáš Kříž.

Hlavně pro starší

Podle Zindulky budou budky ustupovat i v příštích letech. „Nějaké ale vždy zůstanou. Využijí je hlavně starší lidé, kteří nemají mobilní telefon, nebo ti, kteří se ocitli v nějaké nepředvídatelné situaci," řekl. Jedním z nejvytíženějších automatů v České republice je ten na brněnském hlavním nádraží. „Lidé z něj volají i dvacetkrát denně," vypočítal mluvčí Telefóniky Hany Farghali.

Z prvních telefonních budek mohli lidé v České republice volat ve třicátých letech dvacátého století. Od dnešních se lišily na první pohled. Byly dřevěné a měly červenou barvu. „Poslední taková budka stála ještě před deseti lety u Brněnské přehrady. Bohužel ji napadla houba, proto už nebylo možné ji opravit," řekl Jiří Macek z Technického muzea v Brně.