Melodie harmoniky a vůně sena se line rozlehlým Karlsplatzem. Tradiční biojarmark nabízí návštěvníkům kromě masa či mléka i hřiště, kde se děti radují mezi kupkami slámy. Jedinečné atmosféře pomáhají zvířata. Děti se sbíhají k ohradě s kozami a ovcemi, které se snaží pohladit. Vítejte na vánočních trzích ve Vídni, kam každoročně jezdí desetitisíce Čechů.

Češi často přijíždějí autem. Trasa z Brna do Vídně trvá asi hodinu a půl. Mnozí vůz nechávají v parkovacím domě Leopoldau a na dalších záchytných parkovištích po městě. Za den zaplatí za parkování v přepočtu devadesát korun.

Vánoční Vídeň láká. Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

Pro jiné je pohodlnější jízda autobusem. Daniela Šiška Juráňová ze Štěpánova nad Svratkou na Vysočině do Vídně jezdí s rodinou už sedmým rokem. Letos se na trhy chystá v prosinci autobusem z Brna. „Jízdenky jsme rezervovali tři týdny dopředu. Autobus je pohodlnější. Přestoupíme z něj na metro a za čtvrt hodiny jsme v centru. Pak si můžeme dát svařák bez omezení. Upřednostňuji samostatný výlet, protože si utvářím program podle nálady,“ popisuje.

Venkovní kluziště u sochy Jošta v centru Brna.
Vánoční trhy se rozšíří na celé Dominikánské náměstí. Bruslaři zamíří k Joštovi

Metro vozí pasažéry ke všem větším trhům. Lidé vystupují přímo na stanici Karlsplatz, Rathaus či Stephansdom. Jedna cesta vyjde v přepočtu na padesát korun.

Na menších náměstích panuje komornější atmosféra. Prodejci na Freyungu hlasitě zdraví návštěvníky a nabízí jim výrobky starovídeňského řemesla. Kromě košíků a dřevěného nádobí třeba keramiku. Na nedalekém Am Hofu zájemci kupují laskominy pro sebe i domácí mazlíčky. Návštěvníky, kteří míjejí stánek, však udivuje, když mezi skořicí a klobásami cítí krmivo pro psy.

Zapadlé trhy na Spittelbergu se rozprostírají v úzkých uličkách. Před malými bary popíjejí hosté nápoje, ze kterých se kouří, a nad jejich hlavami svítí rudé lampiony.

Adventní trhy jsou pro mnohé místem nákupu vánočních dárků. Hosty lákají například ilustrace ruského umělce Sergeje Jakuševa. „Zatím nejvíce prodáváme medvědy a sovy. Lidé o ně mají velký zájem jak na taškách, tak na kalendářích,“ hodnotí prodejkyně na Am Hofu Julia Janajevová.

Vánoční Vídeň.
Na vánoční trhy do Vídně? Cestovní kanceláře stále nabízejí volná místa

Advent na Stephansplatzu navštěvují především zájemci o katedrálu svatého Štěpána. Opodál nabízejí kočí turistům jízdu kočárem taženým párem koní. Třicetiminutové svezení centrem stojí přibližně tisícovku.

Trhy u radnice vídeňskému adventu dominují. „Jsme zde poprvé, jen tudy projíždíme. Jinak navštěvujeme pražské a drážďanské trhy. Moc se nám tu líbí,“ popisuje Renata Prokopová z Prahy.

Vídeň prochází s dcerou Gabrielou, která usrkává jagertee. „Centrum chceme obejít a podívat se na další trhy. Radnici jsme pojaly jako výchozí bod,“ popisuje mladá žena.

Bruslí v parku

Pohled na radnici si návštěvníci vychutnávají především po setmění. Novogotickou budovu totiž ze všech stran osvětlují tisíce žárovek. Výhled si fotí jeden člověk za druhým. Z kluziště za jejich zády se ozývá hlasitý smích. Pod dohledem pořadatelů se děti prohánějí mezi stromy uprostřed radničního parku. Někteří sportovci si nesou vlastní brusle, jiní si je půjčují po složení zálohy padesát eur na místě. Lístek na kluziště kupují dospělí za necelé dvě stovky, děti zaplatí o padesát korun méně.

Po výkonu na ledě se lidé uchylují ke stánkům s občerstvením. Kromě několika druhů klobás, polévek či brambor si vychutnávají sladkou tečku v podobě palačinek či koblih. Cena jídel se pohybuje kolem šesti eur, tedy sto padesáti korun. Punč a svařené víno ochutnají návštěvníci na všech trzích za sto korun a více.

Kvůli snížení rizika teroristického útoku zavedla rakouská policie spolu s pořadateli bezpečnostní opatření. Na několika místech třeba stojí zátarasy, které mají útočníkům znemožnit najetí mezi stánky. Policejních hlídek však návštěvníci koncem listopadu příliš nepotkávají.

Na adventní trhy zve turisty starosta Vídně Michael Häupl. „Vídeňský vánoční sen představuje vánoční trh, ledové kluziště a kouzelný vánoční svět v radničním parku. Díky benefiční akci Děti hrají pro děti máte navíc možnost udělat něco pro dobrou věc,“ uvádí.

ELIŠKA POSPÍŠILOVÁ

Na letošních vánočních hrnečcích jsou vyobrazené známé brněnské osobnosti současnosti i minulosti.
Brněnské Vánoce: hrnky ozdobí fronta kreslených osobností u stánku

Moje první vánoční Vídeň

Nádherná světla, kluziště v parku u radnice a vůně, které lidi lákají ochutnat alespoň něco z bohaté nabídky punčů a dalších specialit. O kouzlu vídeňských vánočních trhů jsem slýchala léta, letos je poprvé zažívám na vlastní kůži. Sváteční atmosféru rakouského města v chladném slunečném dni chvílemi doplňuje sníh. Vídeň jako by Vánoci přímo žila. Snad v každé ulici visí baňky a mašle, nad hlavami se mi houpou lustry plné světel. Oproti výzdobě v českých městech je ta vídeňská honosnější, barevnější, zdá se téměř dokonalá.

První jablečný punč ochutnávám na trhu Am Hof. Za malovaný hrnek, do kterého mi punč natočí, dám stánkaři zálohu. Můžu ho vrátit, ale rozhodla jsem se nechat si ho na památku. Navštěvuji napřed menší trhy. Jsou krásné nejen kvůli nabídce řemeslných výrobků, ale především se tu nemusím tlačit v davu lidí. S prodejci mluvím anglicky, spousta z nich ale umí i česky. Moje obava z toho, že se v Rakousku nedomluvím, je ta tam.

Střecha světel

Nejsilnější zážitek mám z trhu na Karlsplatz. Stmívá se a stánky u kostela svatého Karla zakryla střecha světel. Žárovky, které se jako pavučina větví nad náměstím, dodávají místu nevšední atmosféru. Klidnou hudbu protíná křik. To ve slámě před katedrálou skotačí děti. Slámu vyhazují vysoko do vzduchu, tvoří z ní hromady a skáčou do nich. „Miluji tu atmosféru okolo. Trh na Karlsplatzu mám ze všech nejradši,“ říká jedna z dívek, se kterou jsem se dala do řeči. Pochází z Vídně a doporučila mi, ať si večer nenechám ujít světla u Rathausu. A tak se vydávám k radnici.

Pohled na vídeňskou radnici za tmy je doslova pohádkový. Trh obklopují stromy plné světel, na kluzišti se prohání bruslaři. Přestože je den u konce a místem už prošly davy lidí, všude je pořádek. Dopíjím další punč a vybírám poslední dárky pro mé blízké. Kouzlo vánoční Vídně je natolik působivé, že tady rozhodně nejsem naposledy.

JOLANA HALALOVÁ

Vídeňské vánoční trhy
• Tradice vánočních trhů ve Vídni sahá až do roku 1294, kdy Albrecht I. Habsburský udělil místním řemeslníkům a obchodníkům právo uspořádat prosincové trhy.
• Prodejci na Rathausplatz, Karlsplatz nebo Stephansplatz své stánky otevřeli v pátek, punče a horké kaštany už koupí návštěvníci na Maria-Theresien-Platz.
• Trh před radnicí nabízí produkty ze 150 stánků, Maria-Theresien-Platz ze 70 a Stephansplatz ze 40.
• Na trhu Am Hof je letos nově stánek se šampaňským.