V mezinárodním rychlíku z Budapešti zajistili policisté dva Syřany, ve spoji z Vídně dalších 12 mužů. Jedním ze zadržených je i teprve jedenáctiletý chlapec, uvedla mluvčí.

Od páteční noci zadržela policie na jižní Moravě už 35 běženců. Dvě početné skupiny cestovaly autobusem z Vídně do Německa. Policisté je zadrželi při kontrolách v Mikulově. Většinou šlo o uprchlíky z válkou zmítané Sýrie.

Letos již policie na jižní Moravě zadržela 450 běženců, což je desetkrát více než ve stejném období loňska. Většina z nich neměla doklady. Pokud policie zjistí, že v některé ze zemí již žádají o azyl, jsou předáni do tohoto státu. Pokud o azyl nikde nežádají, odevzdá je policie úřadům sousedního státu, z něhož přijeli, tedy v případě jižní Moravy Rakousku nebo Slovensku.

Situace v mnoha evropských zemích se kvůli napjaté situaci na Blízkém východě a v severní Africe natolik zhoršila, že některé státy Evropy přijímají opatření s cílem zamezit přílivu běženců. V Brně se v pátek konaly demonstrace proti jejich přijímaní, ale i na jejich podporu.