RYCHLÝ VZESTUP. Hašek vystoupal k politickému vrcholu poměrně rychle. Začal jako jedenadvacetiletý student, kdy dělal asistenta starostovi svého rodného Drásova na Brněnsku. V roce 1998 vstoupil do ČSSD a o tři roky později se jako pětadvacetiletý stal starostou. Za další rok už seděl za Jihomoravský kraj v poslanecké sněmovně. Kolegové, jako například Zdeněk Škromach, se o něm vyjadřovali jako o schopném, inteligentním a nadějném sociálním demokratovi.

SBÍRÁNÍ FUNKCÍ. V listopadu 2008 se stal jihomoravským hejtmanem. Před volbami sliboval, že nebude hejtmanský post kombinovat s poslaneckým mandátem. „Dodržím to, co jsem slíbil. Během příštích dnů, maximálně do dvou týdnů, svou práci poslance postupně ukončím," řekl Hašek po volbách. Nakonec mu to trvalo přes tři měsíce. Jenže po volbách v roce 2010, kdy ho preferenční hlasy vynesly z jedenáctého místa na kandidátce do sněmovny znovu, se už druhé funkce nevzdal. Na kritické námitky, že sedí na dvou židlích zároveň, odpovídal: „Stále jsem hejtmanem Jihomoravského kraje čtyřiadvacet hodin denně." Politolog Lubomír Kopeček tehdy jeho rozhodnutí vysvětloval i jinak. „Jižní Morava je od Prahy daleko. Bude-li Hašek předsedou strany, lépe se mu bude řídit z pozice poslance v Praze," podotkl tenkrát politolog. V té době totiž strana po odstoupení Jiřího Paroubka hledala nového předsedu. A Hašek byl největší Sobotkův konkurent.

ÚČAST VE SNĚMOVNĚ. Souboj o předsednictví Hašek prohrál, ale poslaneckého mandátu se nevzdal. Když ke svým funkcím přidal i předsedu asociace krajů a mnohé další, projevilo se to na jeho účasti na zasedáních. Sdružení KohoVolit.eu spočítalo, že se například loni účastnil jen třiadvaceti procent hlasování. Hašek číslo zpochybnil a jeho zveřejnění považoval za součást politického boje. „Nepochybuji o tom, že se jedná o účelovou hru se zcela zavádějícími informacemi, která mě má poškodit v očích lidí a oslabit v době politického střetu o podpoře Rusnokově vládě," reagoval letos v létě Hašek na statistiku.

Úspěchy a problémy hejtmana Michala Haška.
PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE!

POPULARITA. Předávání nových hasičských aut, aktivní zájem o povodňové škody, objíždění kulturních a společenských akcí na jihu Moravy přinášelo Haškovi velkou popularitu. Nedávno se například stal podle agentury Sanep nejoblíbenějším hejtmanem v České republice. „Nechci průzkumy přeceňovat, ale zároveň vnímám závazek vůči lidem, kteří mi věří," komentoval výsledek hejtman, který okupoval přední příčky i v anketách popularity poslanců.

NEVYSVĚTLENÉ KAUZY. Ani Hašek se ale nevyhnul několika problémům, které se mu nikdy nepodařilo uspokojivě vysvětlit. Příkladem je jeho rigorózní práce, kterou vypracoval na soukromé vysoké škole ve slovenském městě Sládkovičovo. Nikdy ji celou nezveřejnil, i když se dušoval, že je v naprostém pořádku. „Obrátím se na renomované právnické fakulty v České republice se žádostí o posouzení své práce. S výsledkem seznámím voliče i média," sliboval v roce 2011. Posudky ale stejně jako práci dosud nikomu neukázal. Kvůli kumulaci funkcí poslance a hejtmana také pobíral oba platy, z nich ten poslanecký měl posílat na charitu. Trvalo rok, než zveřejnil, komu peníze posílá. Nepříjemné světlo na něj vrhly i spekulace, že vedoucí jeho kanceláře a údajná milenka Šárka Rouzková dostávala na krajském úřadě nadprůměrné odměny. Hašek vztah popřel a upozornil, že o výši odměn úřadu nerozhoduje. „S paní Rouzkovou i jejím manželem jsme přátelé," komentoval záležitost Hašek.