Dohromady je potřeba dát více než milion korun. V době odevzdání tohoto textu, po necelém týdnu od spuštění sbírky, bylo na účtu skoro čtyři sta tisíc. Kampaň zajišťuje Nadační fond Šance všem.

Matka Emy, Hana Popelárová, Deníku řekla, že se u ní střídá úsměv se slzami dojetí. „Jsem z toho všeho více než mile překvapená. Reakce okolí jsou úžasné,“ nezastírala. Dárci posílají částky od několika stokorun po tisícovky. Nešetří při tom ani povzbudivými vzkazy.

„Ať se ti splní sen.“

„Hodně úspěchů ve studiu“

„Držím palce.“

Lví dvojčata Anoona a Akashinga odjela z Brna do polských zoo.
Dochází nám dech, zní z jihomoravských zoo. V Hodoníně prosí o příspěvek pro lvy

I přes vlnu veřejné podpory však k cíli, kterým se má stát bezbariérový výtah a úprava například sociálního zařízení, vede zdlouhavá administrativní cesta. Gymnázium fungující společně s obchodní akademií zřizuje Jihomoravský kraj. Případnou peněžní pomoc musí schválit radní. A klíčová je i další podmínka: dívka musí zvládnout přijímací zkoušky. Ty se vinou koronaviru uskuteční až počátkem května. Přípravy stavebních úprav tedy začnou až při zdolání úvodní studijní výzvy. „Teprve pak je možné rozjet vyřizování, povolení a schvalování. Reálné proto je, že výtah v září nebude. Máme ale namyšlené menší úpravy tak, aby třeba výuka po dobu části prvního ročníku byla možná v přízemí,“ uvedl ředitel gymnázia Jiří Hubačka.

Vzácná nemoc

Šestnáctiletá Ema se narodila s onemocněním křehkých kostí.
Dojíždění na jiné gymnázium není v silách jí ani její mámy.
Žije v Hodoníně, kde navštěvuje základní školu.
Aktuální výši peněžní sbírky lze sledovat na www.sanceproemu.cz

Nejzazší variantou stavebního zásahu, který není možný při běžném školním provozu, je příští léto. „Všichni si uvědomujeme, že nejde pouze o pomoc Emě. Zařízení zůstane k dispozici také dalším žákům, kteří přijdou po ní,“ ujistil ředitel.

Očkování v ordinaci Evy Dokoupilové odsýpá jako na drátkách. Denně zvládnou 200 lidí. Při odchodu si každý z naočkovaných s sebou odnáší certifikát. Stejně se to děje i v případě tamní nejstarší pacientky.
101letou Veselanku naočkovali podruhé. Ani nepoznala, že je hotovo

Školu v týdnu již navštívila projektantka. Podle předběžných odhadů se suma potřebná k úpravám vyšplhá k jednomu a půl milionu. „Věřím, že to zvládneme. Oslovíme ještě i firmy,“ podotkla matka Hana Popelárová.

Jihomoravský kraj ústy mluvčího Michala Cagaly vzkázal, že nápad podporuje. „Již se školou spolupracujeme na řešení problému a budeme hledat prostředky na jeho odstranění. Sbírku vnímáme jako mimořádnou občanskou pomoc, která významně usnadňuje přijetí vhodných opatření,“ oznámil.