Silný noční vítr zaměstnal v noci na pátek hasiče také na Brněnsku. "U Ostopovic spadl strom na vozovku. Hasiči jej za pár minut rozřezali a komunikaci zprůjezdnili," sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Nedaleko Hodonína začal hořet strom po pádu na elektrické vedení. „Událost se stala u chatové oblasti nedaleko Hodonína a na místo vyjely dvě jednotky hasičů. Podle prvního odhadu vyšetřovatele způsobil požár škodu dvacet tisíc korun," popsal Mikoška.

Hodně práce s popadanými stromy měli hasiči také na Znojemsku. „Od půlnoci vyjeli k sedmi událostem, ve čtyřech případech odklízeli stromy a větve ze silnic," přiblížil Mikoška. Padlý strom či větve bránily provozu na silnici v Šanově, ve Vrbovci, v Banticích, v Kašenci i v Plavči.

Znojemsko navíc potrápily také první vločky sněhu a náledí. Na silnice sice vyrazily sypače, ale haváriím nezabránily. Nehoda se stala například před devátou hodinou ranní na silné vrstvě ledovky v obci Dyje. Osobní auto zřejmě neubrzdilo ve chvíli, když ze zastávky v obci začal vyjíždět vlak směrem na Znojmo. Auto narazilo do vlaku a jedna osoba z automobilu se zranila.

Varování před ledovkou 

Náledí potrápilo také řidiče na Vyškovsku. V regionu byl v pátek ráno problém už tradičně hlavně na Drahanské vrchovině. Namrzlá silnice z Drnovic do Ježkovic v místě zvaném Cigán dělala vrásky řidičům zejména v táhlé levotočivé zatáčce. V místě je stoupání, potíže tak měly před osmou hodinou dva autobusy a nákladní auto. Na hodinu silnici zablokovaly. Silničáři tak až do sobotního rána vydali mezi Podomím a Drnovicemi varování před ledovkou. Jedenáctikilometrový úsek je pro těžká auta nad dvanáct tun neprůjezdný.

Spadlý strom pak v noci na pátek komplikoval provoz ze Slavkova u Brna na Rousínov. „Jednotka slavkovských hasičů ho ze silnice odstranila pomocí motorové pily. Dopoledne pak likvidovala plechy z budovy na slavkovském Palackého náměstí. Hrozil jejich pád na chodník," informoval mluvčí Mikoška.

O vánoční strom přišli kvůli větru také v Letovicích.  „Kdy přesně spadl, nevíme. Lidé ho tady našli kolem šesté ráno. Naštěstí skončil přímo v záhoncích zeleně. Nikomu se nic nestalo a nevznikla žádná škoda," uvedl starosta Letovic Vladimír Stejskal. Vichr rozházel po náměstí i patnáct malých smrčků v okolí hlavního stromu, které nazdobily děti z letovických mateřských škol.

Meteorologové na dnešek předpovídají den s proměnlivou oblačností. "Čekáme ojediněle slabé sněhové nebo i smíšené přeháňky nebo možnost bouřky. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou 1 až 4 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr povane rychlostí 7 až 11 m/s s nárazy kolem 15 m/s. Odpoledne místy zesílí až na 13 m/s s nárazy kolem 20 m/s. V polohách nad cca 600 m se mohou tvořit sněhové jazyky," upozornil Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.