Jakmile se za dítětem zavřou dvířka, rozezní se alarm na operačním středisku v Brně a Blansku. Záchranáři jej vyzvednou a převezou na novorozenecké oddělení. „Ve většině případů ho přemístí na novorozenecké oddělení v boskovické nemocnici,“ řekla mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková.

Do areálu záchranky zařízení namontoval jeho výrobce Zdeněk Juřica. „Jedná se o babybox nové generace. Těchto typů je v zemi zatím osmačtyřicet. Postupně chceme obměnit všechny z víc než sedmdesáti kusů,“ informoval Juřica.

Ilustrační foto.
V Blansku vznikne babybox pro odložené děti. Peníze na jeho stavbu zatím chybí

Modernější schránky vyrábí od roku 2012 na základě připomínek, které sepsal Hess po poradě s lékaři. „Dalším důležitým faktorem byly i praktické připomínky z provozu starších modelů,“ řekl výrobce.

O babyboxu
28. 2. 2018 – umístění schránky v areálu blanenské záchranky
8. 3. 2018 – slavnostní otevření babyboxu v Blansku
Duben 2018 – otevření babyboxu v Boskovicích
Počet zachráněných dětí na jižní Moravě – 19

Díky těmto poznatkům mohl Juřica upravit mechanismus zavírání a otvírání dvířek záchranného boxu. „Uzavírání je teď automatické. Nehrozí, že by se nezavřely. Zapracovali jsme i na alarmu a monitorovacích technologiích,“ vyjmenoval.

Blanensko bylo donedávna jediným okresem na jižní Moravě bez babyboxu. Nyní vše nasvědčuje tomu, že v regionu zprovozní dokonce dva. Kromě Blanska se ho dočká i nemocnice v Boskovicích.

Ilustrační foto.
Ochrání netopýry i krápníkovou výzdobu. Jeskyně v krasu se dočkají úklidu

Na boskovickou kliniku se s návrhem umístění babyboxu obrátil sám Hess poté, co jeho žádost v roce 2016 odmítla nemocnice v Blansku. „Nemáme novorozenecké oddělení. Tím pádem nemáme ani personál, který by se o odložené dítě postaral,“ odůvodnila tehdy odmítnutí ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Boskovičtí byli pro. Původně plánovali zprovoznění na podzim minulého roku. Termín se nakonec přesunul na letošní jaro. „Vzhledem k velmi problematickému jednání s panem Hessem věříme, že se to podaří do konce dubna,“ nastínil situaci jednatel nemocnice v Boskovicích Miloš Janeček.

Dodal, že umístění schránky na záchrance v Blansku považuje za chybné. „Osobně si myslím, že by měl být tam, kde je novorozenecké oddělení, a vyzvednutí dítěte je otázkou vteřin,“ vyjádřil názor jednatel.

Ilustrační foto.
Dva nové babyboxy začnou na Blanensku fungovat zároveň. Otevřou je v březnu

Lidé z regionu pořízení klimatizovaného boxu vítají. „I kdyby to zachránilo ročně jedno dítě, tak to má smysl,“ vyjádřila se například Jana Musilová z Blanska.