První velké překvapení volebního období přišlo už v listopad roku 2008. Ve volbách vítězní sociální demokraté se totiž nedomluvili s druhými a ideově bližšími lidovci, ale s občanskými demokraty. „Prosadili jsme všechny zásadní body, které jsme v programu slíbili voličům. Samozřejmě jsme souhlasili i s návrhy ODS. Například s rozvojem výstavby klíčové infrastruktury v kraji. Třeba silnice R52 či R43," vysvětloval nastupující hejtman Michal Hašek.

Nejtvrdší jednání strany vedly o zrušení poplatků v krajských nemocnicích, tedy klíčový bod volebního programu ČSSD. Nakonec na proplácení poplatků formou darovací smlouvy kývla i ODS.

Její jihomoravský předseda Milan Venclík si ovšem za koalici vysloužil kritiku od celostátního vedení své strany. „Výměnou za křesla v radě kraje se bude ODS podílet na porušování zákona, jakým je odpouštění poplatků v krajských zdravotnických zařízeních. Nemůžeme přece zahodit naši hrdost a principy naší politiky jenom kvůli podílu na moci, a to ještě podílu nedůstojnému," kritizoval tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Podle předsedy Venclíka ovšem rozhodla skoro stoprocentní programová shoda stran. „Nejde mi o posty. Vzdal jsem se proto místa náměstka hejtmana," konstatoval Venclík.

Přesto tím začal jeho pád. A vlastně i pád koalice. V roce 2009 jej strana odmítla umístit na kandidátku pro parlamentní volby. Když se na protest vzdal postu předsedy, nahradil jej Jiří Kadrnka. A ten měl na koalici s hlavním protivníkem podobný názor jako většina členů strany.

Koaliční krize

V roce 2010 se mu podařilo vyvolat koaliční krizi, když v červnu vyzval hejtmana Haška, aby se vzdal buď hejtmanství, nebo postu poslance, který získal ve volbách. Když odmítl, ODS v koalici skončila. „Sociální demokracie se změnila. Přestala respektovat koaliční smlouvu, přestala brát na vědomí, že má koaličního partnera. Na její nový styl jsme nemohli reagovat jiným způsobem," upozornil i na ostatní důvody Kadrnka.

Nového koaličního partnera našel Hašek ve svém předchůdci Stanislavu Juránkovi a jeho lidovcích, kteří ve volbách v roce 2008 skončili druzí. „Rozhodli jsme se převzít svoji část odpovědnosti za směřování kraje," konstatoval Juránek. Do koaliční smlouvy si jeho strana prosadila prošetření čerstvě zrušeného proplácení zdravotnických poplatků, slib vypsání tendru na železničního dopravce či přehodnocení investic z půjčky z Evropské investiční banky.

Podle brněnského politologa Michala Pinka lze těžko určit, která z koalic byla lepší. „Nelze jednotlivé kroky striktně připsat na účet ODS nebo lidovcům. Co jedni začali, druzí dokončili. Ale ze systémového hlediska dává spojení socialistů s lidovci větší smysl než s občanskými demokraty," myslí si Pink.

Jeho slova potvrdil i hejtman, když přemýšlel o případné povolební koalici. „O koalici se bude jednat už po volbách. Ale není důvod měnit něco, co funguje," naznačil.

VÍCE ČTĚTE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ JIHOMORAVSKÝCH DENÍKŮ ROVNOST