Mnozí si myslí, že koupě nemovitosti je výhodná investice. „Slyšel jsem, že se to vždycky vyplatí. Třeba i v případě větších stavebních parcel. Koupit, chvíli počkat a pak se ziskem prodat," tvrdí například čtyřiapadesátiletý Brňan Pavel Michlů.

Podle odborníků to ale není tak jednoduché. „Pozemky se sice jako vyplatí, ale je to běh na delší trať. Koupit půdu s tím, že ji brzy se ziskem prodám, je nereálné," shrnuje odbornice z realitní kanceláře Naďa Čaňková. Podle ní kupec téměř jistě ztratí peníze, už jen kvůli dani z převodu nemovitosti. „U takové koupě musejí lidé počítat s tím, že je to investice na delší dobu. Třeba na deset let, pak už na ní většinou vydělají," dodala Čaňková.

Pokud lidé chtějí získat peníze na koupi pozemku, vyplatí se dodržet několik základních doporučení. „Je dobré znát územní plán a kupovat podle toho, kde hodnota pozemků stoupne. A pořizovat zemědělské pozemky nebo zahrady přímo od obcí, tak dostanou lepší cenu," radí.

Přesto mohou zájemci při hledání pozemku vhodného pro stavbu domu narazit. Ceny se totiž v různých místech Jihomoravského kraje značně liší. A registr s hodnotami všech parcel v kraji neexistuje. Kupci tak musejí spoléhat na realitní makléře.Porovnání cen pozemků.

PRO ZVĚTŠENÍ ROZKLIKNĚTE

Situace je přehlednější alespoň v Brně. Město má totiž jako jedno z jedenácti v České republice vypracovanou cenovou mapu. V ní jsou hodnoty parcel v celém Brně. Má to ale háček. „Nejsou to přímo tržní ceny. Mapa totiž nezohledňuje, zda jsou v dané lokalitě jiné podobné pozemky," vysvětluje odborník z majetkového odboru brněnského magistrátu Jiří Oščatka. Hodnota ojedinělých parcel na trhu je podle něj vždy vyšší.

V kraji jsou nyní nejdražší pozemky v Brně a ve větších městech. Podle realitních makléřů je pro kupující skoro vždy rozhodující, jak snadno se dostanou do Brna. Potvrzují to i lidé. „Když jsme před půl rokem řešili koupi parcely, zajímalo nás hlavně, jak to bude s dojížděním. Se ženou oba pracujeme v Brně," svěřuje se třeba Martin Nedělka.

Investoři nyní kupují často také pozemky v Blansku. Za zajímavé místo považují třeba lokalitu Skleníky. „Jde o šestatřicet tisíc metrů čtverečních. Jeden nabízíme za tisíc korun. Ve shodě s územním plánem chceme, aby tam zájemci postavili hlavně obchody," přibližuje vedoucí blanenského odboru investic a územního rozvoje Marek Štefan.

JIŘÍ HANÁK

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI