Takový návrh Krumlov nepřijal. „Jestli nám chce Praha dělat nějaké nabídky, dělá se to úplně jinak. Navíc, kdybychom fotokopie chtěli, už je dávno máme,“ podotkl starosta Třetina.

Pražský radní Jan Wolf poukázal na to, že nedávné rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 potvrdilo Prahu jako vlastníka cyklu obrazů Slovanská epopej. „Při dalších úvahách je potřeba toto brát jako zásadní fakt,“ poukázal Wolf.

Ilustrační foto
Firmy trápí turismus zaměstnanců. Nabídky na ně útočí ze všech stran, tvrdí

Potvrdil, že při nedávné návštěvě Krumlova skutečně padl návrh na zhotovení fotokopií dvou až tří obrazů z cyklu Epopeje. „Momentální stav výstavních prostor krumlovského zámku nesplňuje požadavky pro umístění historické památky, jakou Slovanská epopej nesporně je. Přesun do expozice ve Veletržním paláci byl z hlediska prostorového a estetického nejdůstojnější prezentací tohoto díla za celou historii jeho existence,“ nechal se slyšet Wolf s tím, že cílem přesunu Epopeje do Prahy bylo cyklu obrazů zajistit vhodné a nedestruktivní prostředí.

Výstavní prostory na krumlovském zámku jsou nedávno opravené a letos opět nabídnou turistům díla ze sbírek pražského Musea Kampa. „Máme pronajatých několik sálů, kde musí být stabilní vlhkost a teplota. Velmi pečlivě dbáme na to, aby díla zůstala neporušená. Město vyvíjí maximální snahu, aby klima ve výstavních prostorách bylo stabilní. Přístup Galerie hlavního města Prahy mě mrzí, ale přirozeně nevím, v kterých prostorách zámku se konkrétně pohybovali,“ vzkázal Jiří Pospíšil, který je předsedou správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových. Právě sbírka manželů Mládkových tvoří základ největšího soukromého muzea výtvarného umění, jehož zlomek je k vidění v Moravském Krumlově.

Muchova Slovanská epopej. Ilustrační foto.
Epopej patř Praze, řekl soud. Krumlov se myšlenky na návrat pláten nevzdává

Od března je Epopej na výstavě v Tokiu, kde má zůstat ještě do 5. června. Pražští radní zvažují ještě nabídky z galerií z Číny a Spojených států amerických. Cestu musí povolit ministerstvo kultury. Starosta Krumlova Tomáš Třetina doufá, že situaci by mohly zvrátit změny ve vysoké politice. „Věřím, že nový ministr kultury další cestu nepodepíše,“ řekl krumlovský starosta.

Město koupilo zámek loni v dražbě a snaží se získat dotace na jeho další opravy.

Historie Epopeje: 1928 – Malíř Alfons Mucha předal Praze a celému národu cyklus 20 obrazů, které přibližují slovanskou mytologii a dějiny národa.
1950 – Půjčila Praha Epopej Krumlovu, který nechal plátna zrestaurovat.
1963 – 2010 - Obrazy byly vystavené na zámku v Moravském Krumlově.
2012 - 2016 - Epopej byla k vidění ve Veletržním paláci v Praze
od března 2017 - Výstava v Tokiu