Opravdu vážně bere kontaktní kampaň lídr lidovců Jiří Mihola. „Zřejmě jeden jediný politik po roce 1989 projel Jihomoravský kraj křížem krážem tak, že navštívil úplně každou, i tu sebemenší obec. Byl to můj kolega Stanislav Juránek. Chci být tím druhým," řekl nedávno Mihola.

Tradiční kampaň spustili také sociální demokraté. Brněnské ulice už obsypaly její oranžové billboardy. „Chceme se ale soustředit především na kontakt s lidmi. Komunikovat budeme i prostřednictvím billboardů, inzerátů nebo sociálních sítí," informoval mluvčí sociálních demokratů Martin Ayrer.

Přestože strany často zmiňují, že chtějí voliče oslovovat na internetu, podle marketingového odborníka Vladimíra Kuchaře se jim to příliš nedaří. „Internet je dnes asi nejdůležitější nástroj pro oslovení voličů. Přitom ho strany neovládají. Když si například člověk zadá do vyhledávače výraz volby 2013, tak se mu neobjeví žádný odkaz na konkrétní stranu," podotkl Kuchař.

Zmínil, že občanští demokraté se letos snaží využít sociální síť Twitter. „Dosud mají asi 2700 sledovatelů, což není moc. Třeba osobní stránky Andreje Babiše jich mají jedenáct tisíc. Navíc twitter u nás využívá docela úzká skupina lidí, tak je otázka, zda je to skutečně efektivní," poznamenal Kuchař.

Přímo v Brně občanská demokracie otevře netradiční volební stánek. „Měl by být spíše dočasnou literární kavárnou, kde se lidé zastaví a v klidu popřemýšlejí o důležitosti letošních voleb," uvedla mluvčí krajské kampaně strany Barbora Petrová.

Ano 2011 vypraví do kraje speciální autobus s volebním štábem. „K jihomoravskému lídrovi Martinovi Stropnickému se několikrát přidá i předseda strany Andrej Babiš. Zajímavostí naší kampaně je klaun Áňo, který na mítincích pomáhá bavit publikum. Jeden z našich členů také jezdí závodním autem, které si lidé mohou prohlédnout, a chystáme i módní přehlídky," vyjmenoval krajský manažer strany Pavel Galík.

Svého celostátního lídra přiveze na jih Moravy i hnutí Úsvit přímé demokracie. „Mezi lidmi strávíme maximum času. Ne proto, abychom jim vymluvili díru do hlavy, ale především proto, abysme si je vyslechli. Není možné, abych já znal všechny problémy a starosti lidí žijících ve vesničce u Pálavy. Proto potřebuji vědět, co obyvatele kraje skutečně trápí," sdělil krajský lídr Petr Adam.

Zemanovci chtějí ve své kampani zdůraznit, že jejich čestný předseda je Miloš Zeman. Na balkony a okna příznivců vyvěsí plakáty krajští zelení a TOP 09. „Využijeme nabídek našich sympatizantů na půjčení ploch na jejich domech, plotech, balkonech nebo oknech k umístění našich informačních materiálů. Nerozhodnutým voličům pak nabídneme v posledních dnech kampaně nonstop působící kontaktní centrum, kde se můžou telefonicky, přes facebook, e-mail či osobně zeptat na cokoliv o našem programu i kandidátech," uvedl člen Strany zelených Martin Ander.