Vyvěšování pořádá Moravská národní obec pošesté. „Letos se zapojilo přes jedenáct set obcí. To je víc než polovina na území Moravy a nejvíc za celou dobu," sdělil předseda spolku Jaroslav Krábek.

S vyvěšováním vlajky se už od začátku vleče spor o její podobu. Někde vyvěšují žlutočervený prapor se zlatočervenou orlicí. Jinde dávají přednost stříbrnočervené orlici na modrém podkladu. „Nedá se přesně říct, která z variant je správná, obě jsou s Moravou spjaté. Žádná oficiální vlajka neexistuje. Osobně bych si vybral modrou," přiblížil historik Libor Jan z Masarykovy univerzity v Brně.

1120Přibližně tolik radnic z celé České republiky v neděli vyvěsí moravskou vlajku. Připomenou si tak příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Žlutočervenou vlajku schválil v roce 1848 moravský zemský sněm. Nyní je doplněná o zlatočervenou orlici. Příznivci spolku Moravská informační služba, kteří často žlutočervený prapor neuznávají, používají vlajku pocházející z třináctého století. Stříbrnočerveně kostkovaná orlice na modrém poli je podle nich původní moravská vlajka.

Většina měst se přiklání k první variantě. Tu poprvé vyvěsí například v Jevíčku na Svitavsku „Město leží těsně za hranicí Moravy. Chceme vyjádřit, že si jako část tohoto území připadáme," vysvětlil starosta Dušan Pávek.

Pocit sounáležitosti považuje předseda Moravské národní obce Krábek za důležitý. „Chceme hlavně okolí připomenout historii a kulturní hodnoty Moravy. Místní ji mají hluboko v srdci," vysvětlil. Dokazují to i fotky, které spolku lidé zasílají ze všech koutů světa. S moravskou vlajkou se vyfotili třeba v Istanbulu nebo u islandských vodopádů.

EVA NAGYOVÁ