Prezident přijel na vyškovské náměstí podle plánu krátce po půl jedenácté hodině a zúčastnil se asi v dvacetiminutové diskuse s obyvateli Vyškova.

Po zápisu do městské kroniky a dekorování praporu města stuhou prezidenta republiky přišly na řadu dva vrcholy vyškovského programu. Předání sedmnácti nových sanitních speciálů Mercedes-Benz 319 Sprinter Zdravotnické záchranné službě Jihomoravského kraje a setkání s dobrovolnými hasiči, záchranáři a pracovníky Červeného kříže. Ve velkém sále Besedního domu prezident republiky, který Vyškov navštívil bez své dcery Kateřiny, pak předal padesátku ocenění.

Kolem poledne skončil prezidentův program ve Vyškově, Miloše Zemana nyní čeká poslední zastávka jeho návštevy v Jihomoravském kraji - Kyjov.

EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR S PREZIDENTEM MILOŠEM ZEMANEM NAJDETE V PONDĚLNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.

Návštěva prezidenta České republiky Miloše Zemana ve Vyškově a Kyjově online

14.44 - Návštěva prezidenta Miloše Zemana je u konce. "Zdaleka jsem nestihl projet všechna města a nejpozději za rok se vrátím a navštívím i třeba Blansko nebo Boskovice," rozloučil se.

13:40 - Prezident se nyní setká s představiteli Kyjova v Obřadní síni radnice.

13:22 - Návštěvníky diskuze rozesmál malý chlapec, který se přihlásil o slovo. Když dostal mikrofon, požádal o podpis. "Takových by bylo. Ale že jsi první, tak ukaž papír," reagoval s úsměvem prezident.

Návštěva Miloše Zemana v Kyjově.

13:09 - Prezident dorazil na náměstí. Jeho vystoupení poznamenavají problémy s mikrofony, kvůli kterým nebyla slyšet zdravice Františka Lukla ani polovina projevu hejtmana Michala Haška. Prezident se do již fungujícího mikrofonu omlouvá za zpoždění a vysvětluje ho zajímavým setkáním s hasiči a záchranáři ve Vyškově.

12:54 - V Kyjově prezidenta přivítá starosta František Lukl,  který je zároveň ministrem pro místní rozvoj v demisi. Také je lídrem strany SPO Zemanovci v Jihomoravském kraji.

12:45 - Na poslední zastávku své jihomoravské návštěvy dorazí prezident s asi patnáctiminutovým zpožděním.

12:40 - Na kyjovském Masarykově náměstí vyhrává dechová hudba a desítky lidi očekávají příjezd prezidentské kolony

11:57 - Předání padesátky ocenění ve velkém sále Besedního domu je téměř u konce, a tím i prezidentův program ve Vyškově. Prezidentská kolona se zanedlouho rozjede do Kyjova.

11:22 - Prezident se teď v Besedním domě setká s dobrovolnými hasiči, záchranáři a pracovníky Červeného kříže. Padesátce z nich předá ocenění.

11:00 - Od Vyškova dostal prezident motýla a bílé víno. Na řadě je předání nových sanitek. 

10:56 - Prezident odpovídá například na otázku, jak dlouho toužil být hlavou statu. Prozradil, že v mládí si přál být hajným a pak důchodcem. Když se mu to splnilo a deset let odpocival na Vysočině, řekli mu prý kamarádi, aby šel do prezidentské volby.

10:36 - Miloš Zeman má před sebou poslední den návštěvy Jihomoravského kraje. Zahájil ho ve Vyškově, kam dorazila prezidentská kolona chvíli po půl jedenácté dopoledne.

10:28 - Podél náměstí stojí v řadě sedmnáct nových sanitek, které prezident slavnostně předá. "Jsou to špičkové vozy Mercedes Benz, které zvládnou jet rychlostí až 160 kilometrů v hodině. Budou rozmístěné rovnoměrně po stanicích po celém kraji," řekl šéf jihomoravských záchranářů Milan Klusák.

10:17 - Prezidentská návštěva se ve Vyškově uskutečnila naposledy v roce 2003. „Na své třídenní cestě po jižní Moravě do města zavítal tehdejší prezident republiky Václav Klaus," připomněla mluvčí města Petra Bezdomniková.

10:12 - Vyškované už netrpělivě očekávají příjezd prezidenta republiky na Masarykovo náměstí, které je už z poloviny zaplněné. Převládají zejména starší lidé. Jiní návštěvu ignorují. „Na Miloše Zemana se podívat nepůjdu, protože nikomu z politiků nevěřím. Všichni jsou úplně stejní a už dvacet let slibují to samé," řekla třeba Vyškovanka Eva Niksová.

10:08 - Na Masarykově náměstí ve Vyškově právě dohrála dětská rocková skupina Rockáček. Na návštěvu prezidenta Miloše Zemana tu už čekají přes dvě stovky lidí.

10:02 - Do příjezdu prezidenta Miloše Zemana do Vyškova zbývá necelá půlhodina a vyškovské centrum se pomalu zaplňuje lidmi. Čekání jim zkracuje dětská kapela hrající české rockové písně.

9:01 - Přípravy na návštěvu prezidenta Miloše Zemana ve Vyškově vrcholí. Ačkoliv do příjezdu zbývají ještě necelé dvě hodiny, Masarykovo náměstí ožilo zvukovými zkouškami a procházejí jím policisté. Na místě už je i sedmnáct sanit, které má prezident Zeman předat záchranářům.

8:50 - Příjezd hlavy státu do Vyškova je naplánovaný na půl jedenáctou dopoledne. Vedení města předá prezidentu Miloši Zemanovi sadu vín a obraz.