Namísto manželky prezidenta v Brně doprovází dcera Kateřina. „Při svém odděleném programu navštíví Psychiatrickou kliniku Fakultní nemocnice Brno a sídlo občanského sdružení – Kontaktní centrum Anabell, které se věnují hlavní programové prioritě Kateřiny Zemanové – poruchám příjmů potravy," sdělila mluvčí prezidenta Hana Burianová.

Sledujte prezidentskou návštěvu s námi. Připravujeme podrobné informace, třídenní online zpravodajství, fotografie i videa.

Ve čtvrtek prezident svůj program odstartuje ve firmě TOS Kuřim. „Prohlídne si nové kompetenční centrum, které za pár dní otevírá, a výrobní halu," prozradil zástupce firmy Tomáš Kudela. Poté se Zeman vydá na jih, do Znojma, Břeclavi a Hodonína a navštíví mimo jiné Národní vinařské centrum.

Při poslední, květnové návštěvě Brna nezažil prezident jen přátelské uvítání. V té době zrovna vrcholily spory o jmenování Martina C. Putny profesorem a asi sedmdesátka protestujících Zemanovi ironicky nabízela "popelníček" nebo lahev slivovice "na virózu".

Program návštěvy prezidenta České republiky Miloše Zemana připravil Krajský úřad Jihomoravského kraje ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky. „Nejnáročnější bylo vše stihnout. Na přípravu jsme měli krátkou dobu," řekla mluvčí krajského úřadu Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková.

Návštěvu prezidenta zaplatí rozpočet Jihomoravského kraje a rozpočty jednotlivých měst, která prezident navštíví. „Náklady na návštěvu vyčíslíme až po jejím skončení," sdělila mluvčí. Prezident neměl žádné speciální požadavky. Ubytoval se v brněnském hotelu International.

Obsáhlé zpravodajství z návštěvy prezidenta ČR Miloše Zemana najdete ve čtvrtečním vydání Deníku Rovnost

Nejzajímavější body programu Miloše Zemana při návštěvě jižní Moravy.

NÁVŠTĚVU PREZIDENTA ZEMANA NA JIŽNÍ MORAVĚ SLEDUJEME ONLINE

18:05 - Dnes se s vámi loučíme, pokračovat budeme online zítra, tedy ve čtvrtek od 10.00 hodin.

17:59 - Ve čtvrtek se prezident vydá na cestu po dalších městech v kraji. Ráno si prohlédne nové Kompetenční centrum Kuřim, což je vývojové centrum pro obráběcí stroje, strojírenské výrobní techniky a technologie a související obory. Poté vyrazí do Břeclavi, Znojma a Hodonína.

17:40 - Prezident vyzval laureáty, aby se s ním posadili ke stolu. Citoval přitom Karla Čapka: Člověk, který stojí, lidem káže, člověk, který sedí s lidmi povídá," podotkl předtím, než si se všemi připil.

17:29 - Poslední dnešní zastávkou prezidenta je hotel International. Setká se zde s laureáty ceny Jihomoravského kraje. Setkání zakončí slavnostní večeře.

17:26 - Od brněnského primátora dostal prezident opět vína a knihu s historickými mapami Brna. "Lékař mi sdělil, že suché bílé víno léčí cukrovku a zapomněl dodat v jakém množství," ocenil Zeman dárek.

16:50 - Setkání prezidenta s Brňany na náměstí Svobody narušil muž s píšťalkou. Přijel na kole a pískal při příjezdu a projevu Zemana. Příznivci prezidenta ho napadli, vypustili mu kolo a píšťalku mu chtěli sebrat. "Mám ještě dvě náhradní, jestli se chcete přidat," volal protestující muž. Nakonec ho odvedla policie.

15:58 - Diskuze končí a prezident míří na náměstí Svobody.

15:52 - Prezident odpovídá na otázky o soukromých exekutorech, o nových politických stranách nebo o Evropské unii. Odpovědi prokládá anekdotami a barvitými přirovnáními. Například strany přirovnal k sýrům. "Nežvýkejte jen obal, který tvoří hesla. Zkoušejte obsah," řekl.

15:36 - Miloš Zeman právě zopakoval bonmot o Churchillovi a Hitlerovi, který použil už v listopadu loňského roku.

15:31 - V závěru řeči vyzval všechny, ať přijdou k volbám. "Je důležité být aktivní. Mám rád Izrael, kde razili po holocaustu heslo: Už nikdy jako ovce. A pasivní přijímání politiky takové je. Proto doporučuji: Buďte berani."

15:27 - Svou řeč Zeman zahájil, jak je jeho zvykem, kritikou novinářů. Studentům také vyprávěl historku o tom, jak francouzské noviny oportunisticky informovaly o návratu Napoleona.

15:17 - Menší návrat do listopadu loňského roku na stejnou fakultu. "Ví se o vás, že opravdu hodně kouříte. Jste zdravý, abyste nám jako prezident vydržel?" zeptala se tehdy studentka druhého ročníku Magda. Upřímná odpověď studenty rozesmála. „Britský premiér Winston Churchill vypil tři láhve whisky denně a vykouřil osm doutníků. Adolf Hitler byl vegetarián, nekuřák, abstinent, a dokonce i o jeho sexuálním životě existují jisté pochybnosti. Winston Churchill vyhrál druhou světovou válku a Adolf Hitler se zastřelil v bunkru," podotkl tenkrát ještě kandidát na prezidenta.

14:44 - Studenti podnikatelské fakulty VUT už čekají na příjezd prezidenta. "Přišel jsem si poslechnout, co nám chce říct. Některé jeho kroky jsou asi kontroverzní, ale nemyslím si, že je zase tak špatný, jak ho líčí média," podotkl student Jan Klement.

13:34 - Svoji cestu po jižní Moravě zakončí Miloš Zeman v pátek ve Vyškově, kde slavnostně předá 17 sanitních vozů rychlé lékařské pomoci Zdravotnické záchranné službě Jihomoravského kraje. Dále se setká s dobrovolnými hasiči, záchranáři a pracovníky Červeného kříže a předá ocenění 12 profesionálům a 38 dobrovolníkům. Svoji návštěvu Jihomoravského kraje zakončí hlava státu v Kyjově.

13:15 - „Lidé si myslí, že porucha příjmu potravy je něco, za co se musí stydět. Tak by to být nemělo, neměli by kvůli nemoci sedět doma," řekla Kateřina Zemanová při odchodu z Fakultní nemocnice. Poté se rozloučila s personálem a všem poděkovala za přijetí. Odpoledne Zemanová navštíví občanské sdružení Centrum Anabell.

13:02 - Zatímco byl Miloš Zeman v Jihomoravském inovačním centru, jeho dcera Kateřina navštívila dnes po poledni Psychiatrickou kliniku Fakultní nemocnice Brno. Prezident ji nedoprovodil. „Byla to příjemná návštěva. Obešla se bez komplikací. Zemanovou přivítal ve foyer kliniky ředitel fakultní nemocnice Roman Kraus. Dcera prezidenta se zajímala hlavně o léčbu poruch příjmu potravy," řekla mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Mrázová. Poté Zemanová navštívila dětské oddělení psychiatrické kliniky. „Dětem předala dárky. Šlo o hračky, kterými si děti zkrátí volný čas. Rozdala například navlékací korálky nebo stolní hry," upřesnila mluvčí. Zemanová se v klinice zdržela přibližně hodinu. Fakultní nemocnice nemusela chystat v souvislosti s návštěvou Zemanové žádná speciální opatření. „To zařídila Kancelář prezidenta republiky. Ochrance jsme minulý týden ukázali příjezdovou cestu k areálu psychiatrické kliniky a další místa, kde se Zemanová dnes pohybovala. Pro nemocnici návštěva neznamenala žádné náklady navíc," dodala Mrázová.

Kateřina Zemanová vyrazila na prohlídku Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích.

12:38 - V dalších dnech na cestě po jihu Moravy navštíví Miloš Zeman postupně Kuřim, Znojmo, Břeclav nebo Hodonín.

12:14 - Miloš Zeman dnes ještě také navštíví Jihomoravské inovační centrum a bude diskutovat se studenty Podnikatelské fakulty VUT. Odpoledne se pak setká s laureáty Ceny Jihomoravského kraje.

12:01 - Na závěr návštěvy krajského úřadu hejtman Michal Hašek předal hlavě státu oficiální dar Jihomoravského kraje – podepsanou fotografii Vojtěcha Slámy Pavlovské vrchy, jihomoravské víno a dekantér.

11:56 - Miloš Zeman se na závěr setkání podepisuje do slavnostní knihy a dekoruje jihomoravský prapor stuhou prezidenta republiky.

11:35 - Další otázky směřují například k vojenské posádce ve Vyškově, situaci ve zdravotnictví nebo na ekonomický vývoj České republiky.

Prezident Miloš Zeman dorazil na jižní Moravu i s dcerou Kateřinou. V Brně ho přivítal hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

11:24 - Přišla řada na dotazy zastupitelů. "Začněme od Adama," prohodil zastupitel za KSČM Vojtěch Adam a zeptal se na vztah prezidenta k jižní Moravě. "Člověk, který nenavštívil vinný sklípek, neví, co je to krásný život. Není to jen víno, ale i cimbálovka. Ve Znojmě mi vždy zahrají Za tichú Moravú, jinde to neumí," odvětil Zeman.

11:15 - Prezident republiky Miloš Zeman poděkoval za přivítání. „Je příjemné setkávat se s krajem, který si jako první u nás uvědomil, že základ rozvoje je výroba s přidanou hodnotou, nové technologie. Těší mě, že jižní Morava a Brno navazuje na zdravou část české podnikatelské tradice." Prezident zároveň ocenil, že se díky iniciativě jihomoravského hejtmana podaří zahájit výstavbu dálničního spojení mezi Brnem a Vídní obchvatem Vídně.

11:10 - Michal Hašek prezidentovi nabídl čestné místo v čele stolu rady. Hejtman ve svém projevu vyzdvihl kvality jižní Moravy jako kraje inovací nebo vinohradnictví. "Milý Michale, děkuji ti za hejtmanské křeslo. Slibuji, že ti ho vrátím," prohlásil Zeman.

10:55 - Prezident Zeman má před sebou setkání se zastupiteli Jihomoravského kraje. Hned po příjezdu zamířil na krátkou schůzku s hejtmanem v jeho kanceláři. Zastupitelé se zatím schází a vesele se baví mezi sebou. Nechybí ani náměstci hejtmana Stanislav Juránek a Václav Božek.

10:38 - Ve čtvrtek se Miloš Zeman chystá na Břeclavsko. Více o přípravách na jeho návštěvu čtěte ZDE.

Prezident Miloš Zeman dorazil na jižní Moravu ve středu krátce po půl jedenácté dopoledne. Přivítal ho hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.10:31 - Prezident dorazil do Brna. "Omlouvám se za jednominutové zpoždění, " řekl při vystupování z auta. Uvnitř budovy ho potleskem vítají zaměstnanci úřadu.

10:28 - Na návštěvu dlouhou tři dny zajel na jih Moravy i minulý prezident Václav Klaus s manželkou Livií. Ti v roce 2009 navštívili rosický zámek, setkali se s představiteli soudů sídlících v Brně a také se projeli ve své limuzíně po Masarykově okruhu. Na třídenní návštěvu do Jihomoravského kraje přijel Klaus jako prezident celkem třikrát.

10:23 - Kolem Žerotínova náměstí už stojí policisté a před sídlo krajského úřadu už dorazil i hejtman Michal Hašek.

10:17 - Do pátku Miloš Zeman navštíví pět okresů jižní Moravy. Vynechá pouze Blanensko. Více čtěte ZDE.

10:12 - Jihomoravský kraj je třetí zastávkou na cestě prezidenta Miloše Zemana po krajích České republice. Předtím byl ve Zlínském a Pardubickém kraji. „Prezident by chtěl třídenní návštěvy všech krajů opakovat v každém roce ve funkci," řekla prezidentova mluvčí Hana Burianová.

10:06 - Na první návštěvu Brna od svého zvolení přijel Miloš Zeman koncem února. Setkal se s členy ústavního soudu a dalšími představiteli justice. Podruhé Zeman přijel do Brna v květnu na návštěvu Nejvyššího soudu. Tehdy na něj čekala asi sedmdesátka demonstrantů kvůli sporům o jmenování Martina C. Putny profesorem.

10:00 - Příjezd prezidenta České republiky Miloše Zemana a jeho dcery Kateřiny je naplánovaný na 10.30. Před Krajským úřadem Jihomoravského kraje v Brně ho přivítá hejtman Michal Hašek.