Přiklonil se k návrhu, že si zákonodárci mají zvýšit platy jen o tři a půl procenta, jak navrhuje například premiér Bohuslav Sobotka. Návrh většího zvýšení by vetoval. „Myslím si, že jsou tisíce regionálních a komunálních zastupitelů, kteří jsou odměňování podstatně hůře a pracují přitom podstatně lépe než někteří naši poslanci a senátoři," zdůraznil Zeman.

Na setkání s krajskými zastupiteli také prezident pochválil hejtmana Michala Haška za dobré hospodaření s přebytkem rozpočtu. Udělá z něj proto svého poradce pro regionální rozvoj.

Protesty před školou

Nesouhlas s činy prezidenta přišlo v Brně vyjádřit více než sto rozzlobených demonstrantů. „Hanba! Fuj! Ostudo!" zaznívalo od protestujících před Univerzitou obrany, kam Zeman zavítal na besedu s vedením školy, studenty a veterány.

Do demonstrace se zapojil například Roman Antl. „Nejvážnější je jeho přístup k občanským právům a politice na Ukrajině. Zeman vytváří prostředí k tomu, aby se demokracie dál nahlodávala a dělá vše pro to, aby toto prostředí vzniklo. Mohl bych také mluvit o jeho chování nebo jeho slovníku, ale to je zbytečné komentovat," vysvětlil muž, proč se protestu zúčastnil.

Krátce po poledni Zeman diskutoval se studenty a představiteli Univerzity obrany. Zdůraznil před nimi, že schvaluje zahraniční mise českých vojáků a také upozornil na důležitost boje proti terorismu, zejména proti Islámskému státu. „Ať jste kdekoliv, bráníte civilní české obyvatelstvo. Snažíte se zabránit tomu, aby Praha nebo jakékoliv jiné město včetně Brna nedopadlo tak jako Londýn, Madrid nebo New York. Když se vám podaří zlikvidovat jednu teroristickou jednotku, možná jste zlikvidovali právě ty, kteří se cvičili na útok proti obyvatelům České republiky," vzkázal Zeman studentům a armádě.

Z Brna prezident odjel na oběd do Černé Hory, kde si pochutnal například na jelení kýtě sous vide na smetaně s domácím houskovým knedlíkem.

Pak se několik hodin zdržel v Blansku. Zavítal do společnosti ČKD Blansko Holding. Hlouček dělníků v montérkách a s deštníky se na něj těšil. Například montér ocelových konstrukcí Jiří Kuthan. „Pana Zemana jsem volil, považuji ho za našeho nejlepšího prezidenta. Naživo jsem ho ještě neviděl, tak jsem se přišel podívat. Jsem rád, že zrovna do naší firmy přijel," řekl muž.

SLEDUJTE ZEMANOVU TŘÍDENNÍ NÁVŠTĚVU ONLINE NA WWW.ROVNOST.CZ

Prezident se poté sešel s vedením města Blanska a pak tři čtvrtě hodiny debatoval s lidmi ve zcela zaplněném sále kina. Tam se z původně plánovaného náměstí Republiky setkání s občany přesunulo kvůli vytrvalému dešti. „Nenechte se ničím rozházet a přemýšlejte vlastní hlavou," rozloučil se prezident s Blanenskými a vydal se zase do Brna, kde povečeřel s osobnostmi Jihomoravského kraje, členy brněnského diplomatického sboru a krajskými radními. Jeho návštěva kraje potrvá do středy.

TOMÁŠ KREMR
JAN CHARVÁT