Ve všech případech se podle policistů mělo jednat sebevraždy i když vyšetřování posledních případů ještě není uzavřené. „Jsou to velmi smutná čísla. Tolik případů ve zmíněné lokalitě neevidujeme často ani za celý rok. Co za těmi tragédiemi stojí, ale není otázka na policisty. Člověk si může na život sáhnout například kvůli dluhům, zdravotním, psychickým nebo rodinným problémům, ale to my přímo neřešíme,“ řekl Deníku policista Bohumil Malášek.

Podle odborníků má na psychiku lidí velký vliv i současná situace ohledně epidemie koronaviru. Řada z nich těžce snáší izolaci nebo se dostane do tíživé životní situace například po ztrátě zaměstnání. Na Blanensku funguje v terénu tým včasné intervence. Další je v Praze a Plzni.

Propast Macocha - ilustrační foto.
Z Macochy vytáhli další tělo: za poslední týden zde zemřel už druhý člověk

Specializuje se na včasnou pomoc a podporu lidem se začínajícím psychickými obtížemi. „S problematikou sebevražd se samozřejmě při práci v terénu setkáváme. Průzkumy z poslední doby a čísla ukazují nárůst počtu lidí s depresivními a úzkostlivými stavy. Roli v tom určitě hraje i současný stav s epidemií koronaviru,“ řekl psycholog blanenského týmu Radim Koníček.

Loni v polovině roku evidovali policisté tři případy, kdy na dně světoznámé propasti zemřel člověk. „O takových zprávách v souvislosti s Moravským krasem a propastí Macocha mluvíme velmi neradi. Jsou to tragédie, které na tuto lokalitu vrhají špatné světlo. Navíc jim nemůžeme zabránit. Zabezpečení okolí propasti je totiž prakticky nemožné. Člověk, který se rozhodne skoncovat se životem, stejně případné zábrany vždy překoná,“ řekl před časem Deníku šéf Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.