Jihomoravané jsou v prevenci rakoviny nejsvědomitější v České republice. Na kontrolu jich chodí až šedesát procent. „Ve zbytku země zhruba polovina. V posledních několika letech však zájem o preventivní vyšetření stagnuje. Největší nárůst byl v letech 2007 až 2009," podotkl ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně Jan Žaloudík.

Na jižní Moravě tvoří krajské onkocentrum kromě ústavu taky Fakultní nemocnice v Brně a Fakultní nemocnice u svaté Anny. S nimi spolupracují prakticky všechny nemocnice a přidružené polikliniky v kraji.

Lidé musejí podle vedoucího lékaře vyškovské onkologie Jiřího Bukvalda při prevenci myslet na výskyt nemoci v rodině. „Pokud měl někdo z přímých příbuzných rakovinu, doporučuji preventivní prohlídku kolem čtyřicátého roku. Starší pánové by neměli opomíjet vyšetření prostaty, kdo dlouhodobě kouří, zase vyšetření na rakovinu plic. Po padesátce je vhodné i vyšetření stolice. Jít k lékaři je na místě i tehdy, pokud se objeví nějaký nevysvětlitelný problém, například dlouhodobý kašel nebo změna stolice," vysvětlil.

V posledním desetiletí podle statistik nejvíc přibývá nádorů plic, tlustého střeva a konečníku. Zvyšuje se i výskyt rakoviny prsu, kůže, ledvin, močového měchýře a štítné žlázy. U mužů lékaři zaznamenávají vyšší výskyt nádorů jater, prostaty a varlat.

Riziko onemocnění narůstá zejména kolem padesátky. O svoje zdraví se například čtyřiapadesátiletý Václav Vaněk z Blanska zatím nezačal strachovat. Na preventivní prohlídky k lékaři raději nechodí. „Preventivní prohlídky zatím moc neřeším, aspoň se nemusím stresovat s tím, že mi náhodou najdou nějakou chorobu," řekl muž.

Mimo specializovaná pracoviště a přidružené ústavy mohou lidé na kontrolu zajít taky do center mamografického nebo kolorektálního screeningu.

Na mamografii třeba do polikliniky Břeclav. „Byla jsem tam už několikrát. Chodím pravidelně každý rok. U nás v rodině je totiž rakovina velmi častá, nic nechci podcenit. Uvažovala jsem i o preventivním odstranění prsou," shrnula devětapadesátiletá žena, která si nepřála uvádět své jméno. Pokud by si tato vyšetření měla platit sama, jedno by ji přišlo bez přispění pojišťovny asi na pět tisíc.

Kromě toho mohou Jihomoravané využít i kolorektální screening pro prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku. Třeba v ambulanci ve Znojmě, v brněnských Zábrdovicích, Židenicích, Blansku nebo na Poliklinice Zahradníkova v Brně.

Okruhy prevence přitom existují čtyři. „Od opatření, aby vůbec rakovina nevznikla, přes zachycení choroby v raném stádiu, zabránění jejímu vývoji až po předcházení patologickým komplikacím v posledním stádiu," dodal Žaloudík.

Hrozba rakoviny? Klíčová je prevence.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE