Na jižní Moravě se do prodeje zapojilo 756 dobrovolníků, jen v Brně přes čtyři sta. „V porovnání s dalšími regiony v republice je Brno na třetím místě v počtu prodávajících lidí a prodaných květin. Třetí místo obsadil celkově také Jihomoravský kraj," informovala za organizátory sbírky Jitka Bajgarová.

Peníze na osvětu

V Brně žluté kytky prodávaly třeba studentky Vyšší odborné školy zdravotnické i členové Junáka. Peníze půjdou například na osvětové výukové programy nebo na brožury o rakovině. „Této nemoci lze totiž předcházet prevencí. Naše pojišťovna nabízí příspěvek na odvykání kouření nebo na vyšetření znamének," upozornil mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Infografika. Kytičkový den.

I díky projektu přibývá na jižní Moravě adresného zvaní na preventivní vyšetření rakoviny. Nejvíc pacientů v kraji trpí rakovinou kůže, a to 7605. Nejméně trápí lidi rakovina kostí a kloubů. Ve srovnání s rokem 2013 nejvíc přibylo rakoviny mužských pohlavních orgánů. Nyní se s ní léčí 5471 pacientů, o sedm procent víc než před třemi lety.

Onkologové přesto vidí vývoj pozitivně. „Podíl zemřelých pacientů se totiž snižuje. Nádory se nám daří zachytit v brzkých stadiích, což je pro nás úspěch," řekl ředitel Masarykova onkologického ústavu Jan Žaloudík.

Podle něho je tento trend nejvíc znát právě u rakoviny prostaty. „Zaznamenáváme jeho dramatický nárůst, protože dřív jsme jej v raných stadiích téměř neodhalovali. Na rozdíl od rakoviny plic, která narůstá hlavně u žen kvůli kouření v mládí," doplnil ředitel.

Lepší než léčba

S Žaloudíkem souhlasí i brněnské sdružení onkologicky nemocných a přátel Klub Diana. „Podle našich zkušeností je lepší chovat se zdravě a chodit na prohlídky, než se léčit. I proto jsme se znovu zapojili do prodeje květin, abychom tyto myšlenky propagovali. Chceme, aby lékaři odhalovali víc dobře léčitelných nádorů," sdělila předsedkyně Eva Najvarová.