Hezké odpoledne v Břeclavi na utkání Gazdík versus zbytek světa. Těmito slovy a úsměvem se snaží předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík zmírnit napjatou atmosféru, kterou cítí v zasedací místnosti břeclavské radnice. Zaplnily ji desítky zejména starších lidí.

Je pondělí po druhé odpoledne a začíná debata o zdravotní, sociální a důchodové reformě. Břeclavský svaz důchodců na ni pozval i politiky ze všech parlamentních stran. Vedle Gazdíka ale na začátku sedí jen komunista a tři sociální demokraté. Tedy opozice.

„Nelíbí se nám zdravotní politika, léková politika, předražené operace. Nelíbí se nám stále zvyšování DPH. Chtějí nám přidat 156 korun měsíčně. Když to vydělíte třiceti, je to pět korun na den. Koupíme si za to vejce nebo dva rohlíky. Je to výsměch generaci, která odpracovala čtyřicet i více let,“ otevírá zostra debatu předsedkyně pořádající organizace Jiřina Lhotská.

„Třicet let si Evropa půjčovala na běžnou spotřebu. Donekonečna to nejde, nedá se žít na dluh. Šetřit se musí v dobách, kdy ekonomika roste. To je jedna z příčin současných problémů. Každý z vás by si jistě zasloužil větší důchod, ale tento stát na to momentálně prostě nemá,“ reaguje Gazdík.

A sálem šumí nespokojené reptání. „Ano, stát je zadlužený. Ale kdo ho zadlužil? Bohužel musím konstatovat, že zejména polistopadové vlády. Kde jsou ty efektivní opatření, kde jsou ty kvalifikované reformy? Nikde. To že se nepodařilo vyeliminovat dinosaury a do vlády přišli slizouni, za to mohou naši občané,“ rozohňuje se poslanec za KSČM Miroslav Grebeníček z Mikulova.

Mluví, ale o ničem

Mezitím přichází poslanec za ODS David Šeich, který se opozdil. To Radek John z Věcí veřejných nepřijede vůbec, organizátorům se omluvil.

„Jenom málokterá země chce řešit dluh na úkor seniorů, kteří se nemohou bránit. Když chceme mít na důchody, stačí zrušit církevní restituce a druhý důchodový pilíř,“ nabízí řešení místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD. Odměnou je mu potlesk zaplněného státu.

Gazdík si může při jeho slovech hlavu ukroutit. „Fuj! Mluvme o nás,“ ozývají se o chvíli později nesouhlasné výkřiky, když si slovo bere občanský demokrat Šeich a hovoří o Řecku a dalších zadlužených zemích.

„Raději slibte lidem, že něco uděláte,“ vyzývá muž.

„Důchodci v tom nejsou sami. Udělala se série opatření, mimo jiné i větší zdanění bohatých,“ hájí vládní program poslanec z Rajhradu.

Starší muž v řadě přede mnou nesouhlasně mručí a otáčí se k sousedovi: „Mluví a mluví, ale o ničem,“ říká mu.

„Podle mého názoru je tato vláda nejhorší porevoluční,“ hřímá do mikrofonu senátor Jan Hajda z Pavlova. Opět se ozývá bouřlivý potlesk.

Debata se mezitím stáčí k poplatkům u lékaře, které většina přítomných odmítá. „Spoluúčast u lékaře v České republice je jedna z nejnižších v Evropě,“ argumentuje Gazdík.

A reaguje na další z dotazů. „Co dělám pro to, aby bylo víc dětí? Pravidelně se miluji se svojí ženou. Zatím mám tři,“ rozesmívá část přítomných.

„Kdo začal stát zadlužovat, pane Škromachu? Nebyl to ministr za ČSSD Bohuslav Sobotka?“ útočí náhle překvapivě jeden z důchodců na sociální demokraty.

„A proč máme nízké důchody, pane Grebeníčku? Vyměřovali se za vás,“ popichuje komunistického zákonodárce.

To už se Gazdík omlouvá a opouští sál. Je půl čtvrté. Vzápětí odjíždí i Škromach. Toho ovšem na rozdíl od poslance z vládní TOP 09 provází potlesk a podávání rukou.

Debata ale pokračuje dál, i když prázdných míst v rozlehlém sále postupně přibývá.