Díky dvaceti zavlažovacím a třem přečerpávacím stanicím se tam pomocí 420 kilometrů potrubní sítě dostane voda k téměř šedesáti odběratelům. „Zajímal jsem se o potřebu případného podnětu směrem k ministerstvu zemědělství a pomoci kraje v otázce závlah," vysvětlil účel návštěvy Hašek.

Na základě jednání se zástupci společnosti Závlahy Dyjákovice a šéfem regionální agrární komory Václavem Hlaváčkem kraj svolá jednání všech zemědělských společností, které se věnují provozování závlahových systémů na jižní Moravě. „Náš region trpí dlouhodobým vláhovým deficitem a jihomoravské zemědělství bez závlahových systémů nemá šanci na důstojnou existenci," uvedl Hašek.

Smysl schůzky bude zjistit, jakou iniciativu má vyvinout kraj směrem k ministerstvu zemědělství. „Určitě to bude požadavek na navýšení dotačních titulů, které stát každoročně z ministerstva zemědělství nabízí na závlahové systémy," objasnil hejtman.

Právě v Dyjákovicích letos v létě pravidelně padaly teplotní rekordy. Nyní jim ale, stejně jako celé jižní Moravě, hrozí přívalové deště, před kterými už varují meteorologové. „V úterý očekáváme zataženo s deštěm, srážky budou místy trvalé a vydatné," upozornil brněnský meteorolog Petr Münster.

Déšť vítají například vinaři. Podle nich ho ale zase nemůže být moc. „Pokud by spadlo čtyřicet milimetrů, už bychom měli problém. Deště přišly za pět minut dvanáct, přesto se na vinné révě sucho promítne," řekl za spolek Velkobílovických vinařů Stanislav Hrabal.

Ten odhaduje škody na dvacet procent proti běžnému roku.