Růžové víno s oblibou pije třeba Kateřina Malčic z Břeclavi. „Mám ráda ovocnou Frankovku, Zweigeltrebe. V létě, když je dobře vychlazené, ráda ochutnám i frizzante (jemně perlivé víno – pozn. red.),“ řekla Malčic.

Tuzemští vinaři loni vyrobili rekordních dvaaosmdesát tisíc hektolitrů růžového vína. Je to o šest tisíc víc než o rok dříve a dokonce o polovinu víc než v roce 2016. Představitelé Vinařského fondu předpokládají, že produkce tohoto vína se v dalších letech ještě zvýší.

Podle údajů fondu pije aktuálně rosé čtyřiasedmdesát procent konzumentů vína, což je o čtvrtinu víc než v roce 2006, kdy byla produkce růžových vín v České republice minimální. „Růžové pijí nejčastěji ženy ve věku pětadvacet až čtyřiačtyřicet let, jeho obliba roste s vyšším vzděláním. Preferují ho spíš konzumenti s maturitou a vysokoškoláci,“ uvedla za Vinařský fond Tereza Melišová.

V létě sáhne po lahvi rosé také Brňan Ondřej Balcárek. „Piji ho hlavně při dlouhých letních večerech, je osvěžující. Ale jinak preferuji červené,“ připustil.

Rosé vyrábí vinaři z odrůd modrých hroznů, nejčastěji ze Svatovařineckého, Frankovky, Merlotu, Cabernetu Sauvignonu či Zweigeltrebe. Liší se škálou barevných odstínů, závisí na zvolené odrůdě i technologii zpracování hroznů.

Připravuje ho třeba Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku. „Některá vína chvíli leží v barriquových sudech. Snažíme se, aby u nich byla čitelná odrůda. Vyrábíme je z Merlotu, Cabernet Sauvignonu nebo Rulandského modrého. Jde asi o deset procent naší produkce,“ vyčíslil vinař.

Výroba rosé podle něj není složitá. „U červeného je náročnější, musí kvasit na slupkách a musíme víc hlídat procesy,“ přiblížil Maňák.

Vinař Leoš Horák z Vrbice na Břeclavsku vyrábí už pět let růžové z Cabernetu Moravia. Uspěl s ním i na prestižní mezinárodní soutěži Vinalies Internationales v Paříži, kde získal v roce 2016 titul šampiona. „Lidé po něm prahnou. Je to lehčí pití, vyrábíme ho s mírným zbytkem cukru,“ poznamenal. Růžové tvoří asi patnáct procent produkce vinařství.

POMOHLO POČASÍ

Podle odborníků k navýšení výroby růžového vína přispělo i loňské počasí. „Ročník 2018 byl velmi slunečný a teplý až horký, což prospělo především kvalitě hroznů modrých odrůd, ze kterých vinaři dělají právě růžová vína,“ sdělila za Vinařský fond Melišová.

Sommeliér Marek Babisz si myslí, že milovníci mají o rosé zájem, protože je jiné než bílé a červené. „Ve vůni je červené, v chuti svěží jako bílé,“ porovnal Babisz.

Výroba růžového vína se v posledních letech stabilizovala mírně nad deset procent celkové produkce, ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec navíc vidí ještě šanci k navýšení jeho spotřeby. „Zejména u mladších žen a v kombinaci vína se sezonní gastronomií,“ zmínil Machovec.

Podle Babisze lze růžové pít k jídlu dokonce i v horkých dnech. „Výborné je ke grilovanému masu i zelenině či rybě. Sladší růžovky jsou vhodné i k ovocným salátům nebo dezertům,“ zmínil.

Růžová vína:
Produkce na Moravě a v Čechách:
v roce 2018: 82 tisíc hektolitrů
v roce 2017: 66 tisíc hektolitrů
v roce 2016: 38 tisíc hektolitrů
mírně nad 10 procent celkové produkce vína v České republice
Kdo ho pije:
nejčastěji ženy mezi 25 a 44 lety, jeho obliba roste se vzděláním konzumentů, jsou to spíše lidé s maturitou a s vysokou školou
Z čeho se vyrábí:
z odrůd modrých hroznů, je typické celou škálou barevných odstínů podle odrůdy i zpracování hroznů
Nejčastější odrůdy:
Svatovavřinecké, Frankovka, Merlot, Cabernet Sauvignon, Zweigeltrebe