Panenská příroda, žádní chataři, minimum rybářů, klid. To jsou hlavní důvody, kvůli kterým přijíždí na Znojemsko a řeku Dyji stále více vodáků a turistů. Představitelé znojemského Centra Stará vodárna letos přivítali celkem tři tisíce turistů. A to sezona ještě nekončí.

Zamykání Dyje mají totiž vodáci z oddílu Neptun Znojmo naplánované na první říjnový den. „Ale ani po tomto termínu nezavíráme Půjčovnu lodí Dyje. Víme, že skupinky skalních vodáků jezdí i později na podzim, takže jim kdykoli vyhovíme," uvedl šéf vodáckého oddílu Neptun Znojmo David Gros.

Podle Grose, který je zároveň správcem Centra Vodárna, letos do Znojma na Dyji přijelo asi o tisíc vodáků více než loni. „Odhaduji, že asi dvě třetiny tvořili lidé z jiných regionů naší země než ze Znojemska," naznačil Gros.

Lidé si podle zkušeného vodáka o krásách řeky jednoduše řeknou. „Případně se k nám vrací lidé, kteří se k nám vracejí s jinými skupinkami lidí. Prostě řeka je moc pěkná a dostává se stále více do povědomí lidí," doplnil Gros.

Dyji si na Znojemsku letos sjel také Miroslav Hrabovský z Moravských Budějovic. „Byl jsem na Dyji už několikrát. Splavil jsem ji od Krhovic do Hevlína. Je tam přírodně meandrující řeka. Dá se srovnat třeba s Lužnicí. Takových řek je v republice málo," svěřil se vodák Hrabovský.

Dvakrát jel letos Dyji vodák Luděk Horák. „Vždycky sice jen do Krhovic, protože nám nevycházelo počasí. Dyji jsem už sjížděl až do Pasohlávek. Je to krásná řeka. Člověk na ní nenarazí na žádnou chatu, na jedinou stavbu. Její okolí tvoří panenská příroda. To už nabízí málo řek u nás," řekl Horák.

Právě divoká příroda a minimum staveb i naprostá absence komerčních kempů určitý typ vodáků láká. „Absence většího zázemí mi vůbec neschází. Nesvádí to k masové turistice. Dyje je spíš pro skalní vodáky, kteří jsou k přírodě a okolí šetrnější," myslí si Hrabovský.

Přece jen určitě nejnutnější zázemí však vodáci z oddílu Neptun Znojmo plánují. „Dyje je například velmi vhodná pro rodiče s dětmi a proto bychom na ní nějaké tábořiště vybavené sociálním zařízením s blízkostí pitné vody mít chtěli," míní Gros.

Jak dodal, Dyji by vodáci ze Znojma rádi viděli jako řeku nekomerční. „Nechceme tady dělat druhou Vltavu. Chceme se vrátit do časů konce osmdesátých let, kdy bude základní vybavenost táborů bez do rána hulákajících alkoholem posilněných lidí," uzavřel Gros.