Okolí řeky Svitavy i některých menších toků na Blanensku vypadá na jaře zuboženě. „Ledové kry, které se před několika týdny v řekách uvolnily, totiž poničily stovky stromů. Nejvíc škod jsme zaznamenali v úseku Brno–Blansko. Kry nadělaly škody také ve Svitávce,“ popsala mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová s tím, že naštěstí kry odřely zejména olše, které se dokáží lépe obnovit.

Odřené stromy

Stromům podle Slámové pomůže i to, že se jejich poškozená místa ošetří speciálním nátěrem. „To je ale potřeba udělat do dvou dnů po kalamitě. Bohužel na toto ošetření stromů jsme neměli peníze,“ dodala.

Poškozené stromy, na kterých odřená kůra nezaroste, mohou být nebezpečné. Tvrdí to šéf blanenského odboru životního prostředí Pavel Konečný. „Zatímco menší odřenina brzy zaroste, u větší nedochází pod kůrou k proudění živin. Pak strom uschne a při větším větru se může zlomit, spadnout do řeky a zatarasit ji. V současnosti je poškozených stromů mezi Blanskem a Brnem dost,“ sdělil Konečný.

V těchto místech má chatu František Novák z Adamova. I jemu ledové kry nedávno způsobily škodu. „Když se řeka ucpávala krami, bylo to jako zemětřesení. Strašné zvuky. Chatu mám v Babickém údolí už skoro padesát let, ale něco takového jsem nezažil. Kry ucpaly řeku, voda se vylila a zatopila zahrádku a pařeniště. Smetlo mi to i zábradlí na schůdkách k řece. Kry odřely také spoustu stromů, které u řeky rostou,“ popsal chatař.

Podobné trable mívají každý rok lidé v Prostředním Poříčí. Letos tam hrozila záplava na čtyřech místech. Hasiči s lidmi tak průběžně kry rozbíjeli. „Stromy bývají poškozené každý rok, proto jsme některé loni začali kácet, byly navíc uschlé. Také budeme jednat s Povodím Moravy o vyčištění koryta říčky Křetínky, jsou tam nánosy,“ popsal starosta obce Bedřich Folkman.

Odpadky na březích

Všechny problémy u řek ale nezpůsobily jen kry. Ve vodě a v jejím okolí se povaluje spousta odpadků. „Plánujeme opět jarní úklidovou akci, kdy nám pomáhají odpadky uklízet skauti. U řek najdeme nejvíce PET lahví a plastů. Narazili jsme ale také třeba i na kostry psů. Největší nepořádek bývá u Svitavy podél silnice vedoucí do Blanska,“ popsala Slámová z Povodí Moravy.

S odpadky mají problém každý rok i pracovníci Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Do jarního úklidu se letos pustí v polovině dubna. „V Moravském krasu nacházíme u vody PET lahve, ale i nábytek a pneumatiky. Lidé hází odpadky i do říčky Punkvy, nejčastěji u silnice mezi Blanskem a Skalním mlýnem,“ nastínil správce území Moravského krasu Leoš Štefka.