Podezření několika místních obyvatel, že rodina z Milonic na Vyškovsku někoho vězní ve svém domě. To pomohlo odhalit kriminální případ, který je na jižní Moravě zcela ojedinělý. Policie minulý týden z domu vysvobodila třiatřicetiletou ženu, která je nyní na brněnské psychiatrii. O případu ve středu informovala televize Nova.

Kriminalisté něco takového na jižní Moravě nepamatují. „Dostali jsme z několika zdrojů informace o tom, že je v domě možná někdo vězněný. Na místo proto minulý týden vyjeli policisté. V domě našli třiatřicetiletou ženu,"  potvrdila Deníku Rovnost vyškovská policejní mluvčí Iva Šebková.

Podle ní nyní kriminalisté čekají na odborný posudek psychologů. „Zatím zcela přesně nevíme, jak dlouho ženu věznili. Nebo zda ji skutečně věznili. Pravděpodobně měla přístup k internetu a mobilnímu telefonu," řekla Šebková s tím, že podobný případ v kraji nepamatuje.

Podle zjištění Deníku Rovnost někteří obyvatelé Milonic viděli vězněnou dceru několikrát na zahradě. „Párkrát jsem ji tam zahlédl. Kdyby potřebovala pomoc, tak by si podle mě řekla," uvedl muž, který nechce zveřejnit své jméno.

Vlasy až na zem

Podle televize Nova policie vyvedla z domu vyděšeného tvora,  který ani nevypadal jako člověk. Žena prý byla podivně oblečená, vlasy měla dlouhé téměř až na zem a měla velmi bledou pleť.

Místní obyvatelé jsou událostí zděšeni. „Dívku jsem neviděla od jejích patnácti let, ale moc mě to nepřekvapovalo. Byla ve věku, kdy jsou děti na střední škole, a tak je stejně doma nikdo moc nevídá. Věděla jsem, že mají více dětí, ale nikdy by mě nenapadlo něco podobného, jsem z toho stále v šoku," řekla Deníku Rovnost jedna ze sousedek.

Rodina podle ní byla bezproblémová. „S paní jsme se často zdravily a povídaly si, když jsme třeba okopávaly na zahradě," dodala.

V šoku je i Jan Sádlík, který ve vesnici bydlí. „Rodinu znám, otce beru jako výborného chlapa, nechápu, proč se to stalo a proč to rodina dělala," řekl Sádlík.

Lidé z ulice, kde rodina žije, doufají, že se případ nějak vysvětlí. „Vůbec jsme nechápali, proč sem policie přijela a co se vlastně dělo. Je to slušná rodina, se kterou jsme všichni měli dobré vztahy," uvedl jeden z sousedů.

Psychologická expertiza má kriminalistům ukázat, zda se žena v domě ukrývala dobrovolně. „Je skutečně možné, že tam byla roky ze své vůle. Lidé si často zvyknou na to, v čem žijí, i když je to ve špatných podmínkách. Například ženy, jejichž otcové jsou alkoholici, si často berou za manžely alkoholiky. Podobné to může být u této ženy," uvedl brněnský psycholog Aleš Aujezký.

Pokud ovšem ženu věznil nedobrovolně, bude podle něj mít ohromné problémy s návratem do normální společnosti.