Rok poté, co kuřáci v hospodách museli típnout poslední cigaretu, zůstávají názory na úplný zákaz kouření v hospodách rozporné. Osmašedesát procent jihomoravských osobností v Panelu Deníku se shodlo, že se zákaz osvědčil. Naproti tomu hospodští počítají ztráty.

Například v hospodě v kulturním domě ve Staré Břeclavi klesly tržby citelně. „Propad činí pětatřicet procent. Naproti tomu v hospodě U Zubra jsem zaznamenal pětiprocentní nárůst. Připisuji to tomu, že v té první nemají hosté pohodlnou možnost kouřit venku, v druhé máme zahrádku se stálou pergolou,“ řekl provozovatel několika břeclavských podniků Jiří Císař.

Ilustrační foto.
Břeclav plánuje nový bytový dům pro důchodce. Dobijí si v něm i své vozíky

Zahrádku ve dvoře považuje za záchranu šéf vyhlášené znojemské pivnice Bristol Oldřich Míša. „Řeči o tom, že bude chodit víc nekuřáků, se vůbec nepotvrdily. Tržby nám klesly o pětinu a hosté sedí na zahrádce, v lokále je skoro prázdno,“ popsal Míša.

Zahrádky kuřáci vyhledávají i jinde. „Nevadí mi, že se v hospodě nesmí kouřit. Na cigaretu si klidně zajdu před restauraci nebo si sednout na předzahrádku,“ svěřil se Martin Synek z Vacenovic na Hodonínsku.

Kvůli kuřákům postávajícím před hospodami mají práci strážníci i radní. „Nejvíce stížností chodí kvůli podniku v kulturním domě. Kuřáci chodí na terasu a hluk a kouř obtěžuje lidi na blízkém sídlišti. V menší míře si z podobných důvodů lidé stěžuji i na tři další bary,“ uvedl místostarosta Hodonína Vítězslav Krabička s tím, že obsluhy podniků či strážníci by měli podle něj lidi nabádat ke klidu.

V Čejkovicích se zřítil dům, ve kterém několik let přebýval první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.
Propadla se střecha Masarykova domu. Bude nutné ji celou rozebrat

Podobné je to v Mikulově. „Na rušení nočního klidu u hospod si lidé stěžují poměrně často. Většinou tam jezdí strážníci a snaží se věc řešit domluvou,“ sdělil starosta Mikulova Rostislav Koštial.

Ještě složitější je udržet hospodu v menší obci. „Obecní hospoda je nekuřácká už asi tři roky. Museli jsme ale hledat novou hospodskou. Rozhodně jsme hospodu nechtěli zavřít, jednak je to poslední místo, kde se ještě lidé setkávají, a jednak ji potřebujeme pro různé akce,“ vypočítal žerotických starosta Jindřich Nožka.

Než hospodskou našli, zapojili se do chodu hospody sami představitelé obce. „Měli jsme služby, například já jsem točil pivo v únoru. Teď už hospodskou máme,“ dodal starosta Nožka.

Místostarostka Marcela Mašejová působila v kuchařovické škole osmnáct let.
Mašejová: Malá škola je pro učitele jako balzám