Každým rokem se počet přírůstků liší. Hnízdní populace ale nikdy nepřesáhla deset párů. „Nejvíc mláďat jsme měli v roce 2016, kdy šest párů vyvedlo dvanáct potomků,“ uvedl ornitolog David Horal, který se stará o ochranu a výzkum tohoto vzácného druhu.

Orel královský patří mezi ty nejvíce ohrožené dravce. V České republice hnízdí pouze na jižní Moravě. „Největší hrozbou je pro ně člověk, který hnízdící pár vyrušuje, nebo cíleně zabíjí,“ vysvětlil ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. (nes)