Dalším z důvodů častých dopravních nehod je i povrch vozovky a okolní terén. „Silnice je rovná, ale zvlněná. Řidič nevidí prohloubení za malým horizontem, do kterého se protijedoucí auto může schovat," popsal situaci šéf znojemských dopravních policistů Robert Pešek. Problém se podle něj stupňuje v podvečer, kdy řidiči navíc hůře vidí.

Kromě zvlněného terénu se musí šoféři potýkat i s technickým stavem silnice. „Silnice je přetížená, už dlouho jsou tady vyjeté koleje. Místo větších oprav se ale jenom lepí díry," stěžuje si zhruba čtyřicetiletá žena z Hostěradic. Nebezpečným prvkem jsou podle ní i betonové mostky, které spojují hlavní tah s polními cestami.

Právě jeden z těchto mostků sehrál důležitou roli v nehodě, při které v neděli zemřeli u Suchohrdel u Miroslavi čtyři mladí lidé. Od začátku rok u jich bylo už pět. V polovině ledna srazilo u Miroslavi auto chodce, který mířil na autobusovou zastávku. Úsek od Pohořelic do Znojma ale nese nelichotivou přezdívku silnice smrti už déle. „Loni na této silnici zavinili řidiči dvě dopravní nehody se smrtelným zraněním," přiblížila mluvčí znojemských policistů Lenka Drahokoupilová. Většinou totiž nesou vinu právě řidiči, kteří přecenili své možnosti. Letos způsobili už pět nehod. „Řešením je větší tolerance ze strany řidičů i pěších," doplnila Drahokoupilová.

Část problémů by vyřešilo i rozšíření silnice. „Řidiči potřebují kvalitní prostor pro bezpečné předjíždění," vysvětlil šéf dopravních policistů Pešek. Řešením by podle něj bylo rozšíření silnice na tři pruhy. „Řidiči dostanou vždy po dvou kilometrech úsek na předjíždění," popsal Pešek. V novém projektu se však s jízdním pruhem navíc nepočítá.

Místní by silnici zabezpečili alespoň svodidly. „Svodidla by auto stáhla na mostek a ne pod něj," uvedl na příkladu nedělní tragédie muž z Hostěradic, který přijel zapálit svíčku na pomník obětí nedělní tragédie.

Třiapadesátka je jeden z nejrizikovějších silničních úseků v Jihomoravském kraji. „Třeba motorkáři hodně riskují i u Lipůvky na Blanensku," doplnila další příklad brněnská policejní mluvčí Andrea Straková.

MARTINA PAVELKOVÁ
VOJTĚCH SMOLA