„Nástrojové chování pozorujeme u mnoha druhů živočichů, za projev kultury ho však považujeme především u lidoopů a ptáků. Ti jsou totiž schopni nástroje nejen používat, ale také si je vyrobit. Ze savců největší míru schopnosti učení a kulturních projevů vykazují primáti a kytovci. U zmíněných živočišných skupin přinesli vědci svým výzkumem řadu zajímavých poznatků,“ přiblížila pracovnice muzea Petra Mandíková.

Manipulací předmětů u primátů se dlouhá léta zabývala primatoložka a etoložka Marina Vančatová, která prokázala u lidoopů pokročilé kreslící dovednosti. Zaznamenala přitom desítky výtvorů šimpanzů, goril a orangutanů.

Řidič škodovky na silnici u Rousínova nebezpečně kličkoval, nadýchal šest promile.
Rekordman nadýchal 6 promile: podívejte se na jeho riskantní jízdu u Rousínova

„Na výstavě je k vidění sedmnáct obrázků malovaných lidoopy z českých zoologických zahrad a jeden obrázek malovaný slonicí Delhi ze Zoo Ústí nad Labem. Mimo jiné máme vystavené také preparáty primátů z Moravského zemského muzea v Brně a ptáků ze sbírek Muzea Vyškovska. Návštěvníci se seznámí s kulturními projevy živočichů, které člověk běžně v přírodě nezaznamená,“ dodala Mandíková.

Zájemci mají v bučovickém zámku, kde je muzeum umístěné, šanci až do jednadvacátého listopadu. Výstava je doplněná o počítačovou aplikaci s kvízem a několika pro výstavu vyrobenými hlavolamy, které jsou vhodné také pro děti.