Pozůstatek keltského skanzenu v bývalém lomu má čtvrtým rokem v nájmu sdružení Keltoi v čele s Václavem Horákem. Moc akcí se tam za tu dobu nekonalo. Mezi několika málo loňskými to byly například dvě keltské svatby. Z pověření Václava Horáka v Isarnu akce organizovala Marie Staňková z Chrudichrom. „I na letošní rok jsou naplánované keltské svatby s druidem, připravujeme také dětský den a zábavné volné programy pro děti i dospělé," vypočetla některé letošní záměry Staňková, která vše dělá zadarmo.

Jen aby Isarno zachránila. „S přáteli jsme tam na podzim pokosili trávu, snažili se opravit mazanicí přední zeď u takzvané žrádelny a v její zadní části proutěné výplety. Vše volá po rákosu, jenže pan Horák minulý rok do oprav vůbec neinvestoval," uvedla Staňková.

V lomu chovají kozy a na zavolání mohou přivést i ovce. Rozjednané má s jednou firmou pořízení laviček pro návštěvníky.

Jenže letošní plány už Horák neposvětil. „Z mé strany byla spolupráce ukončena. Paní Staňková už žádné akce organizovat nemá," prohlásil zástupce Keltoi.

Vzájemná spolupráce mezi nimi se neosvědčila, a tak kolem Marie Staňkové loni vznikl spolek Isarno. S cílem získat nájemní smlouvu na areál. Tu však má až do roku 2018 s městem uzavřenou sdružení Keltoi.

To už připravuje své termíny letošních akcí i začátek rekonstrukce. „S první akcí počítáme na konci dubna, měla by být benefiční. Návštěvníci se mohou těšit na keltskou hudbu a zábavní program. Její výtěžek chceme přidat na rekonstrukci, která je naplánovaná na první polovinu roku. Podařilo se nám na ni získat sto tisíc korun od Jihomoravského kraje," uvedl Horák.

Při opravách se chtějí zaměřit na tři, možná čtyři objekty. Do pořádku plánují dát dva přístřešky pro řemesla a dva určené na bydlení.

Jenže obnovu areálu sdružení Keltoi slibuje od samého počátku pronájmu, zatím bez valného efektu. Václav Horák od loňského června Isarno ani nenavštívil. Přidat na váze současným záměrům by však tentokrát mohly podmínky související se získáním dotace.

Že toho Keltoi zatím moc neukázalo, potvrdil i místostarosta Letovic Jiří Palbuchta. Podle něj vázly i platby za pronájem lomu. „Loni ale Keltoi zaplatilo v plné výši," dodal místostarosta.

Koncem roku se s Václavem Horákem zástupci města domluvili na schůzce. „Zatím nepřijel. A předloženému harmonogramu plánovaných oprav například u střech objektů stav Isarna také neodpovídá," konstatoval Jiří Palbuchta.

Nicméně věří, že skanzen bude letos v provozu. „Domluvit se však musí především pan Horák a paní Staňková," dodal.

Téhož názoru je i Václav Horák. „Musíme si to vyřešit mezi sebou, ale bez tisku. To tomu neprospívá," uvedl s tím, že s cestou do Letovic počítá v únoru.

Skanzen Isarno postavila na pozemku města před více než dvanácti lety skupina nadšenců. Kvůli následným sporům o pozemek a stavby však zůstaly brány areálu v létě 2011 zavřené a postupně zchátral. Od roku 2013 jej má pronajaté sdružení Keltoi. Zrekonstruovat a znovuoživit keltský skanzen se mu zatím nepodařilo.