„Bohužel jsme museli přes zimní sezónu poprvé v historii všechny naše skleníky uzavřít. Nechtěli jsme, aby se enormní zvyšování cen energií promítlo do ceny našich rajčat a okurek. A staly se tak nedostupnými pro zákazníky. Vypnout skleníky přes zimu se nám jevilo jako nejlepší řešení situace,“ potvrdil Jan Krumpholc, provozní ředitel Čerstvě utrženo

Chybějících čerstvých rajčat a okurek v obchodech si všimla i Jana Rozsypalová. „Říkala jsem si, že se něco děje, na chutné plody z Čerstvě utrženo jsem si zvykla. Teď už dlouho v pultech obchodů nejsou,“ podivovala se žena z brněnských Bohunic.

Provoz ukončila prodejna výběrových sýrů Chees ve Velké Michalské ulici ve Znojmě
Drahé energie a málo zákazníků. Obchody v centru Znojma drtí krize. Zavírají

Potemněly a ochladly velkokapacitní skleníky na pěstování rajčat v Mutěnicích na Hodonínsku i okurek ve Velkých Němčicích na Břeclavsku, jež do uskupení farmářů patří. „Energii na světlo a vytápění nám nepokryje ani bioplynová stanice z blízkých Uherčic, část musíme nakupovat z běžné sítě. Současné ceny jsou ale mimo únosnou realitu,“ potvrdil i vedoucí skleníků ve Velkých Němčicích Josef Karpíšek.

S problémem se podle něj potýkají farmáři už od podzimu. „Normálně bychom v říjnu obměnili rostliny a pěstovali dál, tentokrát jsme ale produkci jen takříkajíc dojeli. Doma zůstalo na pětačtyřicet zaměstnanců, na nás bylo zajistit jim peníze a snažit se rozptýlit jejich obavy ze ztráty zaměstnání,“ dodal Karpíšek.

Velkokapacitní skleníky zely prázdnotou téměř tři měsíce. „S podzimem jsme ukončili letní sezónu a nové rostliny jsme na zimu už nevysazovali. Všechny naše skleníky jsme byli nuceni úplně vypnout. Zatímco loni jsme od zhruba poloviny prosince do začátku března vypěstovali a dodali na trh 312 tisíc kilogramů rajčat a 176 tisíc kilogramů okurek letos to bude čistá nula,“ vyčíslil ztráty Krumpholc.

Restaurace Černý medvěd na Masarykově náměstí ve Znojmě.
Ve Znojmě zavřely další restaurace. Medvěd čeká na jaro, Věčnost na zájemce

Pěstitelé se nadechují teprve nyní s příchodem jara a vysazují nové sazenice. První plody mohou zákazníci v obchodech očekávat začátkem března, zhruba v prvním týdnu měsíce. Ve sklenících však zatím rostou bez umělého přisvícení.

Pod značkou Čerstvě utrženo se sdružuje osm farmářů z jižní Moravy a oblasti Hané. Do obchodní sítě dodávají v tuzemsku dozrálou zeleninu a ovoce, od okurek, rajčat přes borůvky, jahody a maliny až po meruňky z oblasti Velkých Pavlovic a Velkých Bílovic. V loňském roce vypěstovali a dodali na tuzemský trh přes 3,7 milionu kilogramů rajčat a 3 miliony kilogramů okurek.