Na parkoviště u hotelu Dukla pere odpolední sluníčko. Ač většina postarších škodovek postrádá klimatizaci, řidiči přijíždějí dobře naladění. Právě absolvovali soutěžní orientační jízdu po Moravském krasu a postupně zaplňují vyhrazenou plochu. Staré octavie, tisícovky, stovky, stodvacítky, favority, felicie a další.

Mezi auty se procházejí lidé různých věkových skupin, vozidla všemožných typů i barev zajímají dospělé i děti. „Přišli jsme sem úplnou náhodou. Byli jsme kousek odtud na koupališti a vidíme, že se něco děje, tak nás sem zatáhla zvědavost. Nejvíc se nám líbí tamto červené," ukazuje Jakub Beneš z Boskovic, který přišel s tatínkem Danielem, na stařičkou ale nablýskanou tisícovku.

Prohlídku si zpříjemňují lízáním zmrzliny. Podobný nápad má ostatně i několik posádek unavených vedrem. Podle organizátora akce Vladimíra Šmída jim prý počasí v Blansku zatím vždy přálo.

Čas do páté hodiny, kdy vozy vyrazí na spanilou jízdu městem, si účastníci krátí různými soutěžemi, mnoho z nich právě hodnotí auta těch druhých. Mezi sebou totiž vybírají, které auto je nejhezčí. Volí také největší osobnost srazu, člověka, který něčím zaujal.

Soutěžemi je celý sraz nabitý. „Někteří přijeli na sraz už v pátek, připravili jsme pro ně orientační závod, kdy jezdili po Blanensku podle slepé mapy. V sobotu ráno byly soutěže zručnosti – poznávání náhradních dílů a vad na autě a zdravověda. Potom odstartovali denní orientační soutěž po Moravském krasu. Teď ještě pokračují v soutěžení. Sbalení zavazadel do škodovky, slalom pozpátku a přesnost parkování," přiblížil Šmíd.

Nablýskaní krasavci

Většinu škodovek mají jejich majitelé v perfektním stavu. „Když jsme se srazy začínali, tak ještě hodně škodovek normálně jezdilo po silnicích. Teď už je mají spíš jen v garáži a vyjíždějí s nimi jen výjimečně," říká Šmíd, který jednu starší škodovku také vlastní.

Nejméně třetina aut má slovenskou poznávací značku. Zájemci sem přijeli až z Námestova na Oravě, další jsou třeba z Galanty nebo Trnavy. „Jsem tu podruhé a moc se mi tady líbí. Přijeli jsme už v pátek a zůstaneme až do neděle. Blansko je pěkné město, líbí se mi hlavně okolí a příroda," plánuje Gabriel Rosina z Trnavy.

Účastní se celého Moravsko-slovenského poháru, který má tři části. První sraz je v dubnu na Slovensku u Senice, druhý červnový je právě v Blansku a v září pohár zakončí setkání v Pasohlávkách u nádrže Nové mlýny. Vyhlášení výsledků všech soutěží bude v prosinci v Brně.

V pět hodin většina aut vyráží na spanilou jízdu městem. Křižují celé město, na nejfrekventova­nějších křižovatkách jim městská policie zastavuje dopravu, aby řidiči mohli projet v jedné koloně. Společně jedou až do Češkovic na Vyhlídku, kde mají základnu a tam také sraz oficiálně skončí. Podle Šmída se jich ale mnoho zdrží právě ještě do neděle, aby měli dost času si sdělit víkendové zážitky.