Už loňská úroda byla podle zemědělců slabší, výnosy některých plodin letos ještě poklesly. Nejhůře jsou na tom jižní regiony. „Minimum srážek výrazně odnesly převážně jarní obiloviny," řekl předseda břeclavské okresní agrární komory Antonín Osička.

Velmi slabý rok má podle něj i řepka, slunečnice a hlavně kukuřice, kterou pěstitelé začali sklízet v těchto dnech. „Klasy jsou malé, už nedorostou. Výnos u silážní i krmné kukuřice očekáváme o polovinu nižší než loni," odhadl.

Obavy mají chovatelé. Nevědí, zda bude na zimu dostatek krmiva pro skot. Sucho se totiž podepsalo i na dalších krmivech, jako je vojtěška či jetel. Navíc seschla tráva.

Starosti má třeba ředitel společnosti Zeas Lysice, která se na Blanensku stará o víc než tisíc kusů hovězího dobytka. „Možná jde o nejhorší rok, který v práci pamatuji. Krmení chybí. Situace je vážná a přenese se minimálně až do jara, než sklidíme první vojtěšku," upozornil Jiří Šafář.

výnosy obilovinplodina 2015 - 2014
pšenice ozimá 6,06 - 5,7
pšenice jarní 4,86 - 4,2
ječmen ozimý 5,36 - 5,83
ječmen jarní 5,02 - 5,1
žito 4,92 - 5,2
oves 4,03 - 3,9
řepka 3,2 - 4,0
celkem 5,74 - 5,50
Pozn.red.: Zemědělci v kraji mají sklizeno 96,3 % obilovin; čísla udávají počet tun na hektar (zdroj: Ministerstvo zemědělství)

Ten řeší i nedostatek vody pro zvířata. „Naše studny se nestačí plnit. Začali jsme brát z vodovodu," dodal ředitel.

Předpověď počasí bedlivě sledují také vinohradníci. Zatímco starší keře révy na těžších půdách ještě natahují spodní vodu, ty mladé trpí. Ve Vinařství Žerotín na Hodonínsku zápolí s nedostatkem srážek na šesti hektarech nově vysazených vinic. „Musíme je hodně zalévat. Cisternou tam navážíme zhruba sto dvacet kubíků vody týdně," spočítala technička společnosti Jana Kočvarová.

Vinaři se zároveň bojí možných přívalových dešťů v příštích dnech. Pokud přijdou, vinicím uškodí.

Zoufají si také jihomoravští pěstitelé brambor, kteří očekávají výrazný propad výnosu. „Předpokládáme, že oproti loňsku bude brambor o třicet procent méně než loni. To stejné platí u cukrové řepy," informovala ředitelka blanenské okresní agrární komory Marcela Pokorná.

Zatímco cukrovce podle některých zemědělců můžou ještě pomoct očekávané lokální srážky v příštím týdnu, kukuřici už řada z nich odepsala. Porosty jsou totiž nízké a ve chvíli, kdy plodina nevytvořila klasy, se přestane hodit i do siláže. „Pokud pořádně zaprší až na přelomu srpna a září, jak naznačují meteorologové, bude už pro nás pozdě," zmínil Bronislav Formánek z Agrocentra Hrušovany nad Jevišovkou na Znojemsku.

Počasí podle analytiků nakonec ovlivní i cenu plodin. „Ve výsledku zdraží. Například někteří sadaři už nyní předpokládají, že úroda jablek, hrušek nebo švestek bude hodně špatná, protože stromy nemají dostatek vody. Kvalita ovoce se sníží," vysvětlil ekonom Michal Kozub.

Místopředseda ovocnářské unie Ivo Pokorný upřesnil, že sezona je bídná zvláště pro sadaře, kteří nezavlažují kořeny stromů. „Před měsícem jsme byli při odhadech sklizně jádrovin mnohem optimističtější, po vlně veder jsme ale názor přehodnotili. Obáváme se, že plody jabloní a hrušní budou menší, což se podepíše na propadu tržeb sadařů," vyjádřil se Pokorný s tím, že obchodní řetězce určují výkupní cenu na základě jakosti a právě velikosti ovoce.

Problém podle něj nemusí skončit pouze letošním rokem. Dopady dlouhodobého nedostatku vody se může přenést i na další sezonu v sadech.

Úředníci ministerstva zemědělství proto připravují podporu pro zemědělce, která omezí následky katastrofálního sucha.