Oslovení obyvatelé se o letošní klání o prezidentskou funkci intenzivně zajímají. „Téma voleb ve mně hodně rezonuje. Jsem ráda, že ve Slavkově vyhrál Petr Pavel. Myslím, že je to tím, že ve Slavkově žijí inteligentní lidé, kteří se dokáží alespoň zlehka orientovat v politice,“ říká Slavkovanka Markéta Musílková.

Strana kandidáta Andreje Babiše tady dlouhodobě nemá tak silnou podporu. „Proč ve Slavkově u Brna tradičně vítězí spíše demokratičtí kandidáti je především otázka na voliče. Podíváme li se do minulosti, tak je patrné, že ve Slavkově u Brna hnutí ANO nikdy neudělalo žádný velký výsledek ve všech volebních úrovních, snad kromě voleb do Evropského parlamentu a v loňském roce ani nesestavilo pro komunální volby kandidátku,“ připomíná slavkovský starosta Michal Boudný.

Premiér Andrej Babiš
Volby na Vyškovsku vyhrál Andrej Babiš. Petr Pavel má odstup skoro šesti procent

Navzdory trendům na Vyškovsku však Slavkov volí také při dalších příležitostech. Před pěti lety byl jedním z měst, kde nad Milošem Zemanem s pětapadesáti procenty vyhrál Jiří Drahoš. S osmapadesáti procenty přitom tehdy v regionu celém vyhrál Miloš Zeman, což je nadprůměr i v celostátním měřítku.

Je k tomu nějaké vysvětlení? „Domnívám se, že Slavkov u Brna je specifický v tom, že zde jsou dlouhodobě voliči spíše středopravicově smýšlející. To je patrné z celého polistopadového období. Vyznávají základní principy demokracie a svobody, odpovědnost a slušnost, které upřednostňují před populistickými sliby a činy,“ uvažuje opoziční zastupitel Ivan Charvát.

Výsledky prvního kola prezidentských voleb ze Slavkova najdete ZDE.

Připomíná také blízkost a dostupnost Brna, které je nyní jednou z bašt podporovatelů Pavla, podobně jako mnohá další velká města. „Zcela jistě tomu napomáhá. Mnoho obyvatel tam dojíždí za studiem a za prací. V neposlední řadě je důležitý i fakt, že máme blíže k jihu Moravy, která je silně věřící a celá řada našich občanů tam má své předky a příbuzné,“ pokračuje Charvát.

Na návštěvě v Dubňanech ve středu odpoledne po prvním kole prezidentských voleb.
Generál v Dubňanech prohrál o dvacet procent, bitvu vyhrává Babiš

Roli Brna potvrzuje také místostarostka Marie Jedličková. „Slavkované, kteří tam pracují a studují, si všímají názorů a postojů svých kolegů a přátel,“ vysvětluje.

Vyšší životní útoveň

Místní volička Markéta Musílková pečlivě sledovala průběh letošní kampaně stejně jako předvolební debaty zúčastněných kandidátů. „Bylo jasně vidět, že se Babiš zaměřuje na dělnickou třídu a je v tom dost dobrý. Těší mě, že těchto lidí je Slavkově méně a budu doufat, že i další kolo vyhraje pan generál,“ doufá Slavkovanka.

Všímá si informací, ke kterým se lidé v souvislosti s volbami dostávají po síti. „Tento týden jsem ale po dlouhé době otevřela Facebook a šokovalo mě, jaké nesmysly lidé sdíleli. Je pro mě nepochopitelné, že tomu věří,“ diví se žena.

Cyklostezka, ilustrační foto.
Cyklostezka spojí Slavkov s Křenovicemi. Povede ale jinudy, nově podél silnice

Místostarostka Jedličková dále uvádí, že protikandidáti Andreje Babiše mají ve Slavkově své podporovatele, kteří se aktivně zapojili do volební kampaně. „Je možné, že v průměru je životní úroveň ve Slavkově vyšší než v jiných částech okresu a tím je osobní nastavení obyvatel jiné,“ popisuje Jedličková.

Slavkov se umisťuje nadprůměrně z hlediska posuzování životní kvality. Statistici město letos dali na sedmou příčku v indexu kvality života při porovnání s dalšími 206 tuzemskými městy. V kraji byl dokonce třetí, když ho předstihly pouze Hustopeče na Břeclavsku a Židlochovice na Brněnsku.

Velký úspěch v prvním kole prezidentských voleb zaznamenal Andrej Babiš ve Slatině na Znojemsku. Získal tam 70,86 procent hlasů.
VIDEO: Babiš dohlédne na zloděje, Pavel chce válku, zní ze Slatiny na Znojemsku

Ke druhému kolu prezidentských voleb se tady voliči vypraví znovu sedmadvacátého a osmadvacátého ledna. S devětašedesátiprocentní účastí tady v minulém kole byla mírně nadprůměrná. Před pěti lety však byla o šest procent nižší, zájem také tady překonává očekávání.