UNAS původně ohlásila, že dálnici D2 z Česka na Slovensko uzavře v noci na dnešek a že trvání protestu předpokládá do půlnoci na úterý. Blokádu zdůvodnila tím, že kvůli českým kontrolám se na hranicích tvoří kolony. ČR zavedla dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem na konci září kvůli zvýšenému přílivu migrantů.

Podle Skaly dopravci uvolnili provoz na dálnici ve 4:30, protože provoz přes hranici byl plynulý. Dodal, že pokud by se tam ale opět tvořily kolony, dopravu zablokují v pátek.

Hraniční přechod na dálnici D2 u jihomoravského Lanžhota. Ze Slovenska popojíždějí řidiči kamionů a nákladních aut v mnohakilometrových kolonách. V dopravní špičce čekají na kontrolu kvůli migrantům i dlouhé hodiny.
Blokáda na českých hranicích. Slovenští dopravci chtějí kvůli stávce uzavřít D2

Kolem 8:15 se na hraničním přechodu na D2 žádná kolona podle zpravodaje ČTK na místě netvořila, osobní vozy i kamiony přijíždějící ze Slovenska policejní hlídky odbavovaly průběžně. V případě kamionů místo dřívějších dvou kontrolních míst fungovaly čtyři. Jeden z policistů kamiony, které přijížděly, směroval tam, kde bylo zrovna volno.

Česká policie už podle dřívějšího oznámení plánovala posílit kapacitu odbavování nákladních vozidel na hranici se Slovenskem. Podle Skaly česká strana slovenským autodopravcům vzkázala, že situaci s hromaděním kamionů na hranicích kvůli kontrolám vyřeší a doprava bude plynulá. „Slíbili nám, že se tam už nebudou tvořit žádné kolony,“ citovala Skalu agentura TASR.

Český ministr dopravy Martin Kupka (ODS) dnes na twitteru napsal, že protest na přechodu na dálnici D2 provoz výrazně nenarušil a že policie bude kamiony odbavovat v posíleném režimu tak, aby „kontroly komplikovaly život řidičům co nejméně“.

Uprchlíci/migranti - ilustrační foto
Legálním uprchlíkům by Česko mělo pomáhat, míní většina prezidentských kandidátů

Slovenská policie v uplynulých týdnech opakovaně upozorňovala řidiče, že na slovenské dálnici D2, která vede od Bratislavy do Česka, se před hranicí s ČR tvoří dlouhé kolony kamionů. Důvodem byly právě české hraniční kontroly.

UNAS v minulosti opakovaně organizovala blokády dopravy na silničních hraničních přechodech Slovenska se sousedními zeměmi, a to například s cílem prosadit výrazné snížení silniční daně, zvýšení slev z mýtného či přechodné snížení spotřební daně z pohonných hmot. Se svými požadavky uspěla u úřadů jen částečně.