„Jsem přesvědčen, že pokus o mocenské převzetí vedení ČSSD by se ze strany Michala Haška a Jeronýma Tejce odehrál v případě jakéhokoliv volebního výsledku sociální demokracie. Nejde totiž o vyvození odpovědnosti za volební výsledek, ta by musela být objektivně vyvozena vůči celému vedení strany, včetně Tejce, Haška a Škromacha, kteří v něm sedí již dlouhou řadu let. Volební výsledek je jen záminka," tvrdí Sobotka s tím, že strana by se nyní měla raději soustředit na vyjednávání o sestavení vlády tak, aby v ní prosadila co nejvíce ze svého volebního programu.

Bez zásahů Zemana

Sobotka má zároveň jasno v tom, že do vnitřních poměrů strany by neměla zasahovat hlava státu. „Miloš Zeman nemá právo radit ČSSD zejména poté, kdy projekt jeho osobní strany SPOZ už podruhé ve volbách nedokázal překročit hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny a skončil s 1,5 procenty hlasů naprostým volebním debaklem," řekl Sobotka. Ten zároveň varuje před tím, aby se sociální demokraté nestali obětí hrátek několika funkcionářů, kteří vidí jen své ambice a vládní posty.

Za Sobotku se již postavili někteří další straníci, nejvýrazněji asi jeho dlouholetý spojenec Jiří Dienstbier. „Dnes se rozehrál střet o budoucnost a charakter sociální demokracie, který si osudovostí nezadá s roky 1921 a 1948. Pokud stranu ovládne parta handlířů v čele s Michalem Haškem, nebude to už sociální demokracie," napsal na svém facebookovém profilu již včera po jednání předsednictva (Více čtěte ZDE). „Tito obchodníci s politikou by mohli být klidně v jakékoliv straně, protože jim nejde o obsah politiky, ale jen o svá koryta a kšefty," doplnil s tím, že pokud by měl někdo odejít z funkcí, měl by to být právě Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Jeroným Tejc.

Podpora i od Kalouska a Stropnického

Slova podpory vyjádřil i bývalý premiér Vladimír Špidla. „Hlasy jsme v těchto volbách coby ČSSD získali díky Bohuslavu Sobotkovi. S žádným jiným politikem bychom jich v těchto volbách nezískali víc. První místopředseda se nemůže zbavit odpovědnosti za volební výsledek," napsal na Facebooku.

Sobotkovi podporovatelé se však neozývají jen z vlastních řad. „Nemám rád podrazy a tento krok je dvojitým podrazem. V okamžiku, kdy má ČSSD jako vítěz voleb veškerou energii věnovat ustavení silné kompetentní vlády, provede 'domácí zabijačku' v přímém přenosu a 'podřízne si svého předsedu'," napsal na svém facebookovém profilu Miroslav Kalousek (TOP 09).

Svůj názor vyjádřil také místopředseda hnutí ANO Martin Stropnický. „V ČSSD probíhá regulérní puč. Tak to jsou ty tradiční stabilizované a čitelné strany… Prezident pokračuje v realizaci svého plánu msty. Domnívám se, že jeho naplnění podřídí všechno," sdělil. (Více čtěte ZDE)

Sobotkovi příznivci zároveň neváhali a svolávají se prostřednictvím facebookové iniciativy „Chci Bohuslava Sobotku, ne Michala Haška". Ta má od včerejšího dne více než 2400 příznivců. Skupina vyzývá k setkání na Pražském hradě, dnes v 17 hodin u sochy Tomáše Garrigue Masaryka. „Chceme politiku založenou na hodnotách a slušnosti. Odmítáme pokus o odstavení Bohuslava Sobotky přáteli Miloše Zemana," píší iniciátoři.

Hašek nerozumí hysterii

„Nerozumím hysterii, která se projevuje v souvislosti s rozhodnutím předsednictva ČSSD. Ani já se nezříkám odpovědnosti za výsledek voleb a počítám s tím, že budu před členy strany, stejně jako celé širší vedení ČSSD skládat účty," oponuje sobotkovcům místopředseda strany Michal Hašek. „Považuji za smutné, že rozhodnutí 2/3 demokraticky zvoleného vedení strany je v této situaci považováno za puč a ukazuje to na totální ztrátu sebereflexe Bohuslava Sobotky," pokračuje Hašek s tím, že považuje za neuvěřitelné, že Sobotka odmítá respektovat výsledek demokratického hlasování legitimně zvoleného vedení ČSSD.

„Místo toho, abychom se bavili o možnostech sestavení vlády a následném plnění programu, řešilo se pět hodin, kdo by měl vyvodit zodpovědnost. Výsledek ČSSD byl nejhorší v historii a očekával bych proto, že předseda z toho jasnou zodpovědnost vyvodí," přidal se na stranu Haška jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Na stranu Michala Haška se přidal i senátor Zdeněk Škromach. Podle něj musí předseda Sobotka zvážit, jak svým postojem přispívá k jednotě strany a zhodnocení hubeného volebního výsledku. „Za něj dobrovolně nese osobní zodpovědnost, ke které se v předvolební době přihlásil osobním a autoritativním řízením kampaně," podotkl.

Vnitrostranický boj však také některé velmi rozčiluje. Za všechny svůj názor vyjádřila místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá. „Vyzývám tímto představitele ČSSD, aby odložili stranické spory a věnovali se povolebnímu vyjednávání tak, jak si přejí občané České republiky," napsala v tiskovém prohlášení.

Střet v ČSSD vyvolal pozornost i v Evropském parlamentu. Podle Hannese Swobody, který stojí v čele frakce sociálních demokratů v EP, je k sestavení vlády v Česku nezbytná jednota ČSSD, vítěze parlamentních voleb. „Po posledních letech, kdy se (ČR) nedokázala zapojit na evropské úrovni, potřebujeme silnou vládu, která je rozhodnuta učinit z Evropy silnější a sociálně spravedlivější místo. Proto je jednotné stranické vedení nezbytné," vyzval Swoboda.