Osmnáctý ročník se nesl v duchu značného počtu přihlášených vzorků. Zatímco loni přihlásili vinaři 458 a o rok dříve kolem šesti set vín, letos jich bylo 704 od 129 vinařů, tedy nejvíc v historii soutěže.

Podle pořadatele soutěže Dana Mádra se ročník povedl. „Byl doslova mimořádný. Hrozny velmi dobře uzrály. Vinaři je ale nechali příliš dlouho zrát, až z nich vyrobili hodně sladká vína, kterých bylo letos víc než obvykle. Podle mě je to škoda, protože se u sladkých vín stírají rozdíly mezi jednotlivými odrůdami," okomentoval ročník Mádr.

Do dalších let si přeje, aby výrobci přihlašovali víc suchých a polosuchých vín. „Sladká vína totiž vyrábí hodně nových firem, které stále vznikají. Nemají ještě ustálenou klientelu a myslí si, že právě taková vína chtějí pít například Pražané. Jenže takzvané víno pro Pražáka je už dávno překonaný mýtus. I tam totiž žijí odborníci," vysvětlil.

Cena Eduarda Postbiegla∙ od letoška nese toto jméno hlavní ocenění soutěže TOP 77 vín
∙ Eduard Postbiegl se šestnáct let podílel na organizaci soutěže, než vloni v prosinci zemřel v nedožitých jednaosmdesáti letech
∙ působil také jako vysokoškolský učitel na Mendelově univerzitě v Brně

Čtrnáct pětičlenných komisí hodnotilo všech sedm set přihlášených vín. Nejdřív vína získávala hvězdy kvality podle získaných bodů na stobodové stupnici. Z těch nejlepších poté komise vybíraly vítězné vzorky do přehledu TOP 77 vín. Hlavní cenu Eduarda Postbiegla za nejlepší kolekci vín získalo Vinařství Volařík z Mikulova na Břeclavsku. „Do soutěže jsme přihlásili průřez naší produkce, tedy stejná vína, která zcela běžně prodáváme. Účast a vítězství v soutěži je pro nás především způsob, jak se prezentovat a zviditelnit," uvedl ředitel vítězného vinařství Miroslav Volařík.

Jaká budou vína ročníku 2016, zatím Volařík nechce příliš odhadovat. „Pořád ještě záleží na tom, jestli nechá příroda hrozny v teple dozrát. Bude jich dost i přes dubnové mrazíky. Tenkrát jsme přišli o asi patnáct procent hroznů, mnozí ale dopadli hůř," okomentoval oceněný vinař.

Výsledky soutěže překvapily například Pavla Buriánka, sklepmistra Zemědělského družstva Němčičky. Vinařství totiž získalo ocenění za nejlepší kolekci bílých sladkých vín. „Byl jsem mile zaskočený. Nejen tím, že jsme s polosladkými víny uspěli v kategorii, kam se běžně přihlašují slámová a ledová vína. I tím, že jsme získali cenu poté, co jsme loni prodělali velký restart a začali víno vyrábět jinak," radoval se sklepmistr.

Čtenáři Deníků Rovnost v uplynulých dnech soutěžili o lístky na galavečer TOP 77 vín. Šťastní výherci jsou následující:Tomáš Měřínský 2 lístky
Kateřina Janderová, Brno 2 lístky
Jiří Jedlička, Brno 2 lístky
Eva Kovaříková, Velké Pavlovice 2 lístky
Daniela Pásková, 2 lístky
Petr Zajíc, Hovorany 2 lístky

Dnes je podle Buriánka každé ocenění vzácnější než dříve. „Vznikla spousta nových vinařství, která se v kvalitě vyšvihla velmi nahoru. Je tak těžší uspět," dodal.

Kromě chutě a kvality soupeřila vína už popatnácté také v kategorii designu. Podle tajemníka doprovodné soutěže TOP Design vín ČR Milana Kabáta byly v soutěži zřetelné novinky v technologii tisku. „Většina lahví se opírala o velmi kvalitní a precizní technologické postupy, jako byly reliéfní tisk, průhledné viněty nebo i tisk přímo na sklo. Pokulhávala ale grafická stránka. Snaha upozornit na vlastní produkci vedla k exhibici. Vznikly tak buď laciné, nebo pouťově působící koncepty," uvedl Kabát v hodnocení.

Hlavní cenu za design získalo vinařství Baláž z Dolních Dunajovic na Břeclavsku. „Viněta používá moderní styl písma. Kompozice na osu obou vinět vytváří zajímavý kontrast s barvou skla lahve. Grafické ztvárnění je ukázkou kultivovaného a elegantního designu," doplnil Kabát.