Své o tom ví například Tamara Kalašová z Brna, jejíž dcera i syn se věnují sportovní gymnastice. „Nejvíc mě stojí cestovné. Děti se totiž musí nějak dopravit na závody, další výdaje spolkne dojíždění do klubu," říká Kalašová.

Zanedbatelné nejsou ani členské poplatky, za půl roku zaplatí Kalašová za jedno dítě přibližně tři a půl tisíc korun. „Ale díky tomu, že v klubu trénuju, se mi odečítají. Jinak by to bylo hodně náročné," připouští žena.

Právě ve sportování mládeže chybí v současnosti nejvíc peněz. „Jde o miliardy, které je potřeba poslat do klubů, jednot a škol. Chybí kvalifikovaní trenéři, není kde trénovat a už zhruba dvacet až třiadvacet procent lidí nemá peníze na to, aby sportovalo. Tam musí zasáhnout stát," domnívá se předseda České unie sportu Miroslav Jansta.Pro zvětšení klikněte.

V Jihomoravském kraji sportovní oddíly nejčastěji hledají peníze na úhradu zmíněných cestovních nákladů a zaplacení trenérů. „Pokud trenéři nebudou, nebudou ani plná sportoviště. Dobrý kouč dokáže zaujmout, přilákat malé dítě na hřiště. A bez rozhodčích se také nedá hrát. V otázce materiálního vybavení si kluby mnohdy dovedou pomoct samy," předkládá výčet nejčastějších požadavků z klubů předseda jihomoravské pobočky České unie sportu Pavel Blaha.

Rodiče jdou v oblasti sportování svých potomků mnohdy až na hranici sebeobětování. „Děti se mě třeba ptaly, proč nejedu někam na dovolenou. Ale když vidím sen dcery, že se chce dostat na olympiádu, udělám pro ni vše," oznamuje Kalašová.

Ta by v takových případech uvítala pomoc státu. „Nikdo vám dnes nic nedá. Myslím si, že pokud dítě prokáže výkonnost a překážka v jeho kariéře jsou jen peníze, měl by stát zasáhnout, jinak dobrý talent skončí," domnívá se žena.

Státní peníze ve sportu ovšem chybějí ve všech krajích. „Pokud se máme porovnat s ostatními státy Evropské unie, tak jsme na chvostu. Zatímco evropský průměr peněz, které jdou ze státního rozpočtu na sport, je půl procenta, u nás je to osm setin. Výdaje na reprezentaci jsou minimální, ale za chvíli nebude mít ani kdo reprezentovat," varuje Jansta.

O nápravu se snaží právě Česká unie sportu. „Nechceme bourat stávající podporu, která zabezpečuje sportovní svazy, chceme další peníze, z nichž velká část má směřovat k dětem a mládeži," dodává Jansta.