Nejčerstvější případ, kdy hlava obce musela předat funkci někomu jinému, zastihl koncem září obyvatele Lovčiček na Vyškovsku. Tam po sedmnácti letech skončila starostka za komunisty Jaroslava Hrozková. Odvolali ji zastupitelé a na její místo nově dosadili sociálního demokrata Martina Bartoše. „Důvody k odvolání se dají shrnout jako dlouhodobá nespokojenost s prací vedení úřadu," sdělil nový starosta.

Vyjádření Hrozkové se Deníku Rovnost nepodařilo získat, zastupitel Jaroslav Havel však upřesnil, že za jejím odvoláním stála hlavně neochota shánět dotace pro rozvoj obce. „Tvrdila, že nejsou žádné vhodné. Podle mě se však z nabídky pěti tisíc titulů vybrat dá," zmínil Havel.

Po pětadvaceti letech potkaly změny i vedení radnice Novosedel na Břeclavsku. Františka Trefilíka, který přišel v červenci o řidičský průkaz kvůli řízení v opilosti a jehož navíc lidé viděli při šarvátce na veřejnosti, nahradil v polovině září Milan Masařík. „Poslední roky jsem měl problémy v osobním životě i na radnici, ale myslím, že bych funkci starosty zvládal dál," hájil se Trefilík.

K jeho odchodu přispěla i petice, kterou doručili v červenci na radnici obyvatelé obce. „Starosta má být morální vzor. Víc než kdo jiný musí dbát na dobrou pověst, a ne opakovaně porušovat zákony," zdůvodnil člen petičního výboru Josef Václavík.

S alkoholem má podle místních dlouhodobě problémy i bývalý starosta Suchého na Blanensku Pavel Žilka. Hlavně kvůli tomu v květnu raději odstoupili tři členové tamního zastupitelstva i jejich náhradníci.

Napil jsem se dost

V opakovaných komunálních volbách se už Žilka neprosadil. Pod vlivem alkoholu pak sice neřídil obec, ale auto, ve kterém se koncem srpna vyboural. Vyváznutí z vážné autonehody řádně oslavil. „Byl jsem v šoku. Musel jsem zapít, že jsem přežil. Dal jsem si dost. Policii jsem nevolal. Ráno si mě našla doma sama," zakončil Žilka popis nehody.

Podle politologa z brněnské Masarykovy univerzity Michala Pinka jsou právě na malých vesnicích prohřešky politických představitelů hod-ně vidět. „Všichni se znají. Co na malé vsi s pár stovkami obyvatel způsobí poprask na dlouhé týdny, to v okresním městě pravděpodobně za pár dní zapadne," řekl politolog.

Že právě lidé v malých obcích nezapomínají, ukazuje i zkušenost voličů z Troskotovic na Brněnsku. Jejich tehdejšího starostu Michala Ordoše začala v roce 2010 stíhat policie kvůli podezření ze zpronevěry dvou a půl milionu z obecní pokladny.

Přestože se do zastupitelstva probojoval i loni, post prvního mezi rovnými neobhájil. „Situace je stále složitá," poukázal současný starosta Ivan Materna, že v obci se šesti sty obyvateli je pět let krátká doba na zapomnění.

Ani v městech se ale prohřešky politiků vždy neschovají. Kvůli dluhům skončil letos na radnici místostarosta Znojma a dřívější lídr místní organizace hnutí ANO Jan Fiala. Ve funkci byl přitom jen tři měsíce. Kvůli nejasnostem raději odstoupil. Krajský šéf a poslanec hnutí ANO Bohuslav Chalupa jeho krok tehdy ocenil. „Pan Fiala se zachoval jasně, transparentně a eticky správně," řekl.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE

Za problémy lídrů jihomoravských obcí můžou nejčastěji peníze a alkohol.

Politolog z Masarykovy univerzity Otto Eibl se věnuje kampaním i ve světě a říká:

Politika záletníka lidé poplácají

Brno /ROZHOVOR/ - Pít za volantem? Nemá to zkoušet nikdo, přesto se do rizika občas pustí i starosta obce. Podle politologa z Masarykovy univerzity v Brně a odborníka na volební kampaně Otto Eibla má ale vždy šanci na výmluvy. „Pokud tedy neveze třeba dítě. Z toho se nevymluví nikdo," tvrdí Eibl.

Existuje recept, jak mají politici při prohřešcích postupovat?

První možnost je přiznat barvu a omluvit se. Druhá zatloukání. Třetí pak najít ještě horší prohřešek politického konkurenta a pokračovat ve spirále negativní kampaně pod heslem: Nejsem tak špatný jako ten druhý.

Najdete i u nás případy, kdy protikandidáti raději záměrně hledali vzájemné prohřešky?

Negativity je v každých volbách hodně. Je to legitimní nástroj. Spíš než v kampaních je to v praktické politice. Časté jsou vidět případy, kdy politik není schopný vysvětlit, odkud získal peníze. Nutno dodat, že v dnešní době sociálních sítí se tají věci hůř, než tomu bylo dřív.

Je český volič v porovnání s jinými shovívavější?

Jak k čemu. Domácí voliči jsou hodně liberální. Odpouští problémy z hlediska vztahů, například nemanželské. To politika ještě poplácají po rameni. Jakmile jde o peníze, shovívavost mizí.

Změnil se pohled voličů od devadesátých let?

To ani ne. Spíš se velmi změnilo to, co jim nabízejí média. Dřív by se za některými tématy nikdo nehnal, dnes se z nich dělají senzace.

Platí stále, že je lepší špatná reklama než vůbec žádná?

Rčení bych pozměnil na „Kde je reklama, tam je pozornost." A pak už záleží na umu politika, jak situaci zvládne. Je třeba rozdíl mezi řízením v opilosti a tím, jestli k tomu v autě veze dítě. Z toho se nevymluví nikdo.

ALŽBĚTA NEČASOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU