Bude se nám tady hůře bydlet. Kvůli plánované stavbě nových rodinných domů bude nedaleko našich oken prach a hluk, budeme mít pokažený pohled na horizont krajiny. Takové a řadu dalších připomínek mají dvě ženy, které se obrátily na soud kvůli záměru Moravského Krumlova postavit v lokalitě Novosady desítky rodinných domů. Město přitom již začalo s přípravami stavby s celkem dvaapadesáti parcelami a v aukci získalo od budoucích stavebníků deset milionů korun za prodeje pozemků.

Soud by se celou věcí měl zabývat příští týden. Pokud stížnost nezamítne, lidé nebudou moci stavět.

Ilustrační foto
Myslela si, že její BMW přes noc ukradli. Špatně parkovala, auto jí jen odtáhli

Stížností dvou žen je rozladěný starosta města Tomáš Třetina. „Tyto ženy se odvolaly v poslední den zákonné lhůty. Měly tři roky možnost se na úřad obrátit a své požadavky a stížnosti nám přednést. Namísto toho zvolily způsob, který nápadně připomíná úmyslnou obstrukci. Navíc jde o ženy, které tady nikdo nezná,“ uvedl starosta Třetina.

Jak dodal, město při přípravě stavby splnilo všechny zákonné požadavky. „Máme platné stavební povolení. Nyní musíme čekat na rozhodnutí krajského soudu. Podle mne jde čistě o schválnost těch dvou žen, kterým vadí především to, že budou mít špatný výhled z domu v ulici Pionýrská,“ podotkl Třetina.

Deník Rovnost se ve čtvrtek pokoušel získat vyjádření jedné z žen, které se kvůli stavbě obrátily na soud. Má trvalé bydliště právě v Pionýrské ulici. Druhá stěžovatelka má trvalé bydliště ve zcela jiném městě. Na adrese první z nich nikdo na zvonění nereagoval. Podle sousedů v místě bývá vidět jen sporadicky. „No a ta druhá žena má bydliště ve Vnorovech. Nechápu tedy, proč ji vadí výhled v Krumlově,“ konstatoval starosta Krumlova.

Ilustrační foto.
Výstaviště ovládnou drahé kameny i video skulptura, Miroslav zve na guláše

Jedním z lidí, kteří si chtějí v Novosadech postavit nový rodinný dům, je i Martin Žák. „O problému jsem byl informován s tím, že město chce věc řešit. Pro mne to znamená jeden zásadní problém. Kvůli pozdržení stavby se mi prodraží úroková sazba na hypotéce. Přeplatím tak mnohem více,“ sdělil Deníku Rovnost Žák.

Jak dodal, zvažuje konzultaci s právníkem. „Porada s právníky je na místě. Těžko totiž můžeme fixovat hypotéky, když nejsou jasné termíny. Věřím však tomu, že do konce roku bude vše vyřízené. Ale v rámci práce českých soudů je možné vše,“ dodal Žák.

Podle zkušeného stavitele Jiřího Jelínka jsou podobné stížnosti hraničící s obstrukcí výjimečné. „Důležité je, zda se stavbou počítá územní plán. Pokud je schválený, mohou si dámy stěžovat, jak chtějí,“ poznamenal Jelínek.

Andrej Babiš.
Babišova kauza pohledem jihomoravských osobností: "Ať odstoupí" či "Jsou to lži"

Veškeré přípravné práce v Novosadech měly podle původních plánů skončit zhruba poloviny příštího roku. „Sítě chystáme pro celou lokalitu s dvaapadesáti parcelami. V posledních letech jsme připravili ještě devatenáct stavebních míst v Polánce, tam už jsou sítě přivedené a noví vlastníci parcel začínají stavět,“ informoval před časem starosta Třetina s tím, že zasíťování Novosadů bude stát přes šedesát milionů korun.