Od pátečního do pondělního poledne vyjeli hasiči k více než 250 událostem, které souvisely s odstraňováním lokálních záplav. Nasadili více než 600 kusů techniky. Od pondělního rána už na většině toků nebezpečí polevilo, lidé uklízí. „Až na dvě rodiny se už všichni vrátili do svých domovů," popsal situaci starosta Jevišovic Pavel Málek.

Zásahy hasičů na Břeclavsku mezitím dál pokračují. Ve Strachotíně v pondělí hasiči ještě několik domů evakuovali. „Kvůli sesuvu půdy jsme vystěhovali asi osm domů. Všechno je podmáčené a nikdo neví, jak dlouho svah vydrží, než se utrhne. Naštěstí jsme to stihli a zatím se nikomu nic nestalo," řekla starostka Strachotína Lucie Danihelová. Nad svahem vede silnice Strachotín-Pouzdřany a průjezd každého auta znamená zvýšení rizika.

Naopak utržený svah v Dolních Věstonicích už čeká sanace. „Povoláme těžkou hasičskou techniku na sanaci a zřídíme provizorní komunikaci pro spojení Dolních Věstonic a Pavlova," nastínil v pondělí hejtman Michal Hašek.

Na Brněnsku byla o víkendu nejkritičtější situace v Pasohlávkách. Podle místostarostky Pasohlávek Martiny Dominové voda až u pětadvaceti domů zatopila přízemí. „Stálo tam devadesát čísel vody. Většinou tam lidé mají ledničky, mrazáky a kotle. Škody budou velké," zoufala si.

Sklepy a přízemní prostory celé pondělí sušili a vystěhovávali, hasiči ještě odčerpávali vodu ze sklepů, zahrad a zatopené strojovny. „Odstranit z ní vodu nám zabralo celý den," doplnil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Povodí Moravy už začalo na nejvíc postižených tocích čistit koryta. Třeba zaneseného koryta Olbramovického potoka, ze kterého se v pátek vylila voda na okolní pozemky. „Mapujeme další kritická místa, kde v budoucnu hrozí podobné potíže. Je to třeba taky řeka v Troskotovicích," nastínila Tomíšková.

O nápravě škod a jak jim předcházet se v pondělí rozhodovalo taky v kostele v Dolních Věstonicích. „Uvolníme krizové rezervy a hasičům pro příští rok nakoupíme asi padesát vysoušečů," shrnul Hašek.Pro zvětšení klikněte.

Podle jihomoravského radního pro životní prostředí Jaroslava Parolka však byl víkend extrémní možnou situací. „To, co má napršet za měsíc, spadlo za osmačtyřicet hodin. I kdybychom teď připravili jakékoliv protipovodňové opatření, nešlo by tomu zabránit. Byly to téměř bleskové povodně. Ty je třeba rozlišovat od postupných. Při těch jsou protipovodňová opatření platná, jinak ne," myslel si.

V následujících dnech se už má počasí zlepšovat. „V úterý bude polojasno, přeháňky nebo bouřky se vyskytnou odpoledne, ale jen ojediněle. Ve středu už bude skoro jasno," nastínil Mojmír Martan z brněnské pobočky Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Minimum srážek tak umožnilo pokles hladin většiny toků. „Očekáváme, že se situace zklidní," informovala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Třetí stupeň povodňové aktivity byl už v pondělí jen na Jevišovce ve Výrovicích, kde hladina klesá a v Hrušovanech nad Jevišovkou.