Studii tento týden předal majitel Komety Libor Zábranský brněnskému primátorovi Petru Vokřálovi. „Ze všech materiálů, které jsme nechali vypracovat, jasně vyplývají pozitivní efekty, které z takové výstavby pro město plynou,“ sdělil.

Hala má sloužit pro pořádání sportovních i kulturních událostí. „Brnu taková multifunkční hala chybí. Věřím, že ve spolupráci s Kometou se nám podaří dosáhnout vytouženého cíle,“ uvedl Vokřál.

Další postup při výstavbě haly zatím není jasný. „Plány nyní nezveřejňujeme. Úplně prvořadou záležitostí je vyjasnění majetkoprávních vztahů na Ponavě,“ komentoval mluvčí Komety Michal Chylík.

Před brněnským Nejvyšším správním soudem na Moravském náměstí se objevila na takzvané kouřící značce lokomotiva.
OBRAZEM: Kouřící značka našla nové využití. Dýmí na ní malá mašinka

Stavbu brzdí třeba spor města s majitelem nemovitostí za Lužánkami Liborem Procházkou. Město mu nabízí výměnou některé domy, jejich obyvatelé ale nesouhlasí.

Po dokončení haly za Lužánkami se do ní hokejový klub přesune. „Z DRFG arény bude hala míčových sportů. Úplně odstraníme led a chladící zařízení. Vše je ale zatím pořád v hypotetické rovině,“ sdělil mluvčí klubu Michal Chylík.

Hala za Lužánkami má podle studie přinést do městské kasy za prvních deset let přes sedm miliard korun na daních. Odborníci jsou k tomu ale skeptičtí. „Příjmy budou podle mě nižší. Při střízlivém odhadu vývoje ekonomiky v regionu předpokládám příjem maximálně šest a půl miliardy korun,“ nesouhlasil ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Na plaveckém stadionu Lužánky přibyde od příštího roku nové wellness. Na Brňany čeká whirpool i sauny.
Plavci si odpočinou v sauně či vířivce. Stadion za Lužánkami získá nové wellness

Stavbu nové haly vítá opoziční brněnský zastupitel Oliver Pospíšil. „Kometa udělala hodně práce. Je dobře, že mysleli i na využití DRFG arény poté, co bude zprovozněná nová víceúčelová hala. Určitě by Brnu větší místo pro míčové sporty slušelo,“ komentoval.

S plánovaným využitím dosavadní arény nesouhlasí architekt Ivan Ruller, který Rondo projektoval. „Nejsem si jistý, jestli je to nejlepší řešení. Hala se hodí jen pro hry, které nepotřebují vysoký strop jako je pozemní hokej nebo házená. Třeba pro volejbal nebo basketbal vůbec,“ poznamenal.

Nové působiště si nedokáže představit ani vedení některých klubů míčových sportů. „Můžeme tam odehrát nějaký zápas, ale pro úplný přesun nejsme. V naší hale Rosnička je po Praze zřejmě nejlepší zázemí v lize. V Žabovřeskách máme tradici,“ vyjádřil se generální manažer basketbalového klubu Žabiny Brno. Další kluby naopak plán podporují.

Ilustrační foto.
Hrozí krize v koalici. Kvůli podpoře ANO pro nádraží u řeky

 

Týmy se do Ronda nehrnou


Nedávnou zkušenost s DRFG Arenou mají brněnští volejbalisté, kteří v ní uspořádali extraligové finále s Libercem před dvěma lety. „Kometa naučila fanoušky do Ronda chodit a byl by to celkově pro brněnský sport krok dopředu,“ prohlašuje na klubovém webu Komety Martin Gerža, manažer stříbrného týmu. Na šestý finálový duel série přišlo do haly 5556 diváků, což je platný rekord soutěže.

Hokejista Zaťovič
Snad nebude blázinec na buly i u nás, říká Zaťovič po Karjale

V základní části ovšem většina brněnských klubů o přízeň fanoušků bojuje a průměrná návštěvnost se u nich pohybuje mezi čtyřmi až šesti sty diváky. „Kapacitu tisíce diváků staré haly ve Vodově ulici naplníme třeba jedním dobrým zápasem v play-off, jinak ne. Hrát běžně extraligu v Rondu mi přijde neekonomické, navíc i náklady budou vyšší,“ zmiňuje sportovní ředitel královopolských házenkářů Jan Schneider.


MÍSTNÍ PŘÍSLUŠNOST


Některé kluby jsou navíc historicky spojené s městkou částí, ve které sídlí, což je příklad basketbalistek ze Žabovřesk. Někdejší účastník prestižní Euroligy navíc disponuje i vlastní halou Rosnička. „Máme v ní i mládež, takže mohou navazovat tréninky. Pokud bychom se přestěhovali, bude to kostrbaté, nebudeme v kontaktu,“ oznamuje generální manažer klubu Radek Šír.

Útočník Martin Zaťovič.
Krejčík zaznamenal na Karjale bod. Bradu má oteklou, ale zuby v pořádku

Podobně jsou na tom i basketbalistky Králova Pole. „Nebráním se Rondo zkusit v zápase EuroCupu, případně Euroligy, pokud bychom ji hráli. Od roku 1955 ovšem sídlíme v Králově Poli, takže stěhování asi v úvahu nepřipadá, i když jsem první, kdo je pro výstavbu nové hokejové haly,“ povídá generální manažer KP Brno Richard Foltýn.


Mezi kluby, kterých se může stěhování do DRFG Areny týkat, jsou také futsalisté Helasu Brno. „Několikrát mě napadlo udělat balíček pro lidi, takové ty brněnské sportovní fanatiky. Ať hrají v Rondu třeba čtyři kluby v jeden den, začnou v deset dopoledne a skončí večer. Ale nevím, zda je to reálné, protože máme dané dopředu rozlosování,“ navrhuje dlouholetý trenér a předseda Helasu Jan Loup.


DRFG Arena může sloužit i vrcholným akcím v míčových sportech. V minulosti se v ní uskutečnily například juniorské volejbalové šampionáty. „Město by se o získávání takových akcí mělo pokoušet, protože se to osvědčilo,“ tvrdí Foltýn. „Umím si v Rondu představit házenkářskou reprezentaci,“ dodává Schneider.

Brněnský boxer František Poláček.
Zemřel známý brněnský boxer a olympionik František Poláček