Teplotní rekordy naměřili meteorologové ve středu na třech jihomoravských stanicích, nejtepleji pak bylo v Lednici, kde teplota překročila 34,8 stupňů Celsia. V souvislosti s extrémně vysokými teplotami však zároveň varovali před rozmary počasí. „Ve středu odpoledne, večer a v noci na čtvrtek očekáváme možnost výskytu bouřek na celém území. Na části území hrozí i povodňové jevy, vysoké teploty a požáry,“ uvedli meteorologové na svém twitteru.

Poslední naděje. Operace vyléčí devadesát procent diabetiků
VIDEO: Poslední naděje z Brna. Gastrický bypass vyléčí většinu diabetiků

V celém Jihomoravském kraji zároveň do odvolání platí nebezpečí vzniku a šíření požárů. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou,“ radili odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu.

Až do začátku července platí také výstraha před vysokými teplotami, denně by měly překračovat hranici jednatřiceti stupňů Celsia. Právě kvůli silnému horku pak vznikají vydatné bouřky, které ve středu zasáhly mimo jiné Znojemsko. Zatímco v některých částech padaly kroupy o velikosti golfových míčků, v jiných spadlo sotva pár dešťových kapek. „V Podhradí nad Dyjí teď spadlo pár krup, ale trvalo to asi tři minuty a bylo po všem,“ popsal například Milan Šeda.