Staré elektrické rozvody z hliníku, nezájem úřadů a lajdáctví majitelů bytů. To jsou podle odborníků důvody, proč tisícovkám domácností na jihu Moravy hrozí požár. Řada lidí si svou chybu uvědomí, až když je pozdě - mají zničený majetek a pojišťovna jim kvůli chybějícím revizím odmítne zaplatit škodu.

Panelová sídliště postavená v Brně v šedesátých a sedmdesátých letech mají hliníkové rozvody. „Vodiče z hliníku se vytlačují podobně jako třeba plastelína. Vznikne v nich mezera, a když má proud ztíženou cestu, musí vynakládat práci a spoj se začíná zahřívat, nebo v něm přímo vznikne elektrický oblouk. Pokud před takovou zásuvkou stojí skříň nebo sedačka, požár vznikne velmi snadno," upozornil vedoucí oddělení zjišťování příčin požáru jihomoravských hasičů Pavel Tinka.

Jen v Brně vznikne každý rok asi deset požárů právě kvůli špatné elektroinstalaci. „Nebezpečná zásuvka se pozná podle toho, že se zahřívá, je zažloutlá nebo začernalá. Přetížená síť se projevuje tak, že často vypadávají pojistky. Bohužel řada lidí to řeší tím, že si koupí silnější pojistky a nehledí na to, že síť to nemůže unést," popsal Tinka.

Vadná zásuvka způsobila před třemi lety smrt osmašedesátileté ženy v Rajhradě na Brněnsku. „Stalo se to v noci, když tělesně postižená žena spala. Nepoužívaná zásuvka za skříní začala jiskřit a začalo hořet. Oběť se zadusila oxidem uhelnatým. Toho se stačí dvakrát nadýchnout, a člověk rychle ztrácí reakce," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Pravidelná revize

Zbytečné smrti mohla zabránit pravidelná revize elektroinstalace. „Rozvody nevydrží padesát let. Přitom už první porucha může znamenat požár nebo úraz. Dost často se stává, že elektroinstalaci zkontrolují poprvé a naposled při kolaudaci," řekl brněnský elektrotechnik Milan Bureš. Upozornil také, že při rekonstrukci rozvodů na brněnských sídlištích se v domech nechávají původní halogenové kabely, které při hoření vypouští jedovaté plyny.

Že lidé elektroinstalaci nekontrolují, potvrdil i Tinka. „Nevědí, že zodpovědnost za pravidelné revize je na nich. Hliníkové spoje je potřeba pravidelně dotahovat. Lidé by si měli nechat elektrorozvody zkontrolovat aspoň jednou za dva roky," podotkl vyšetřovatel.

Podle elektrotechnika Martina Olbrechta navíc chybí na stavebních úřadech i mezi hasiči odborníci vyškolení v elektrotechnice. Kolaudací proto projdou i stavby, které mají zásadní vady na hromosvodech nebo nejsou chráněny proti přepětí. „Vadí nám několik věcí. Elektroinstalace často není rozpracovaná v projektové dokumentaci. Chybí také jednotná a všem srozumitelná legislativa a stavební úřady ani projekty pořádně nekontrolují. Existují revizní technici, kteří souhlasné stanovisko vydají od stolu," vyjmenoval elektrotechnik.

Pravidelné revizní kontroly navíc mohou majitele bytů uchránit od velké ztráty peněz z pojistek. „Když se prokáže, že člověk kontrolu zanedbal, může se stát, že pojišťovna pojistné plnění zkrátí. Pokud půjde o záměrnou nedbalost, nemusí peníze vůbec vyplatit," řekl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Existuje Unie elektrotechniků, která však podle Bureše i Olbrechta neplní svou funkci. „Chtěli bychom vytvořit vlastní komoru elektrotechniků, která by mohla do stavebního řízení zasahovat, " dodal Bureš.