Na problematickou úhradovou vyhlášku upozorňovaly nemocnice dlouhodobě. Za stejný zákrok provedený stejně kvalifikovanými odborníky za použití shodné techniky dostávaly rozdílné peníze, kterých je navíc stále méně.

Úhradová vyhláška se výrazně podílí na dluhu obou brněnských fakultních nemocnic. „Neodměňuje podle skutečné péče, ale podle nesmyslně nastavených limitů. Vůbec nedostáváme zaplaceno za to, co děláme," uvedl ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

Poté, co před dvěma týdny Ústavní soud zrušil současnou úhradovou vyhlášku a označil ji za protiústavní, představilo předevčírem ministerstvo zdravotnictví vyhlášku pro příští rok. Do zdravotnictví má putovat 235 miliard korun, tedy o deset miliard víc než letos.

Nemocnice tvrdí, že zrušení vyhlášky přišlo pozdě. „Navíc stále platí, takže může zhoršit naše zadlužení," řekla mluvčí brněnské svatoanenské nemocnice Šárka Urbánková.

Dluhy nemocnic se prohlubují i kvůli nezaplaceným dluhům, často ze strany pacientů. Například vyškovská nemocnice podala za posledních pět let k soudu téměř pět set žalob za nezaplacené regulační poplatky. „Dluh přesahuje 340 tisíc korun bez soudních poplatků a úroků," informoval ekonomický náměstek nemocnice Radek Klimeš.

Pro zvětšení klikněte.

V některých případech nepomohou ani opakované výzvy a snaha domluvit splátkový kalendář. „Pokud lidé ani po několika napomenutích nezaplatí, dají je naši právníci k soudu. Ten může v krajním případě nařídit i exekuci. Kvůli přibývajícím neplatičům zvažujeme i odprodej pohledávek exekutorské firmě," vysvětlila mluvčí svatoanenské nemocnice Urbánková. Dluhy v tamní nemocnici se pohybují v řádu milionů. Často se na nich podílí cizinci a lidé bez domova.

Situaci ve zdravotnictví kritizují i odboráři. „Snažíme se s vládou domluvit na nějakém řešení, jde to ale pomalu," uvedla předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Podle ekonoma Jiřího Šimary ze společnosti Cyrrus nevyřeší situaci ve zdravotnictví pouze jeden zásah. „Pomůže třeba podpora systému v podobě navýšení plateb státní za pojištěnce," řekl.

Problematická vyhláška* úhradová vyhláška stanovuje, kolik mají pojišťovny platit za péči
* současnou vyhlášku zrušil před dvěma týdny Ústavní soud
* předevčírem představilo ministerstvo vyhlášku na příští rok
* do zdravotnictví má putovat o 10 miliard korun víc než letos
* nejvíc z těchto peněz dostanou lůžková zařízení
* celkové výdaje do zdravotnictví tak dosáhnou 235 miliard korun

Problémy? Ať je řeší ti nahoře

Brno - Místy oprýskaná a sešlá omítka hlavní budovy Fakultní nemocnice u svaté Anny na první pohled značí, že ústav nemá peníze nazbyt. Uvnitř ale panuje čilý ruch. Pacienti chodí do ordinací, po chodbách kmitají lékaři a sestry. Nestěžují si. Alespoň zatím.

Podle mluvčí nemocnice Šárky Urbánkové má ústav kvůli dluhům zaražené veškeré větší investice. „Potřebujeme například opravit několik budov. Na to ale nemáme peníze. Vystačí jen na nejnutnější a neodkladné věci," vysvětluje mluvčí. Dodává, že pacientů se situace v nemocnici nijak nedotkne. „Péči neomezíme, ta je pro nás prioritní," upozorňuje mluvčí.

Věří ve zlepšení

Pacienti jsou se službami spokojení. O tom, v jaké situaci nemocnice je, nevědí. „Vůbec nic jsem nepoznal. Vybavení ordinace i přístup personálu byl zcela v pořádku. Pokud tady ale mají takové problémy a nedají to na sobě znát, jsou to profesionálové," říká třeba pacient Ivan Nováček.

Personál se zatím také nebojí. Věří, že se situace zlepší. „Problémy s výplatami nemám. Peníze mi došly vždycky včas. Problémy jsem nezaznamenal ani například ohledně pomůcek a materiálu," říká jeden z lékařů, který si nepřeje uvést jméno.

Dodává, že z budoucnosti ale obavy má. „Vím, že problémy nadělala hlavně úhradová vyhláška. Doufám, že ta příští bude lepší. Jinak si nedovedu představit, co bude dál," přemýšlí. Podobný názor má i skupina sester stojící na chodbě. „Ať si to vyřeší ti nahoře. Nevím, proč bychom na to měli doplácet my," shodují se.

Ředitel brněnského centra Petr Němec je i přes dobré výsledky opatrný. Říká:

I my časem můžeme omezit péči

Brno - Žádné dlouhodobé a v porovnání s ostatními nemocnicemi málo krátkodobých závazků. K tomu několikamilionová kladná bilance za minulý rok. Ředitel brněnského centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Petr Němec je ale v hodnocení opatrný. „Za chvíli může být situace zcela jiná," varuje.

Čím to je, že se vašemu centru tak daří?

Především jsme menší a specializovaná nemocnice. Nemusíme například řídit zaměstnance z mnoha oborů nebo nakupovat mnoho druhů pomůcek, léků a dalšího materiálu. Menší nemocnice se lépe a hlavně efektivněji řídí. Zaměstnanci vidí bezprostředně výsledky a mají větší snahu šetřit.

Jak se vám loni podařilo dosáhnout několikamilionového plusu ve chvíli, kdy se řada nemocnic potýká s opakem?

Loni nám pojišťovny doplatily peníze za pacienty z minulých let. Bylo to několik desítek milionů korun. Bez těch bychom asi byli v červených číslech. Jsem zvědavý, jaké výsledky budeme mít za letošní rok.

Takže plusový výsledek jistý není?

Bude záviset na nové úhradové vyhlášce. Ta současná nás neodměňuje podle vynaložené péče. Stává se, že nám část nákladů nikdo nezaplatí. My na ní tratíme, zejména na transplantacích. Pokud se situace nezlepší, budeme muset hledat jiná řešení, která se dotknou i pacientů.

Například?

Nerad to říkám, ale možná bychom museli omezit péči.