Až v pátek dopoledne vstoupí princezna Mercedes von Dietrichštejn do rodinné hrobky v Mikulově, čeká ji výjimečný pietní akt. V turisty navštěvované stavbě na historickém Náměstí nechá uložit ostatky tří členů rodu.

Na pozadí události, která nastane poprvé od doby před druhou světovou válkou, se přitom vleče soudní spor: princezna Mercedes žádá navrácení hrobky, kterou spravuje město. To se brání. Obě strany podaly dovolání.

Mercedes Dietrichstein u břeclavského soudu. Archivní snímek.
Soud zamítl nároky Mercedes Dietrichsteinové v Mikulově. Kromě rodinné hrobky

Výjimečnost chvíle si uvědomuje i vedoucí mikulovského infocentra Marcela Koňáková. „Posledním uloženým byl Hugo Dietrichštejn, který zemřel v roce 1920,“ poznamenala Koňáková.

V Dietrichštejnské hrobce leží desítky rakví. Další nepřibudou, ostatky tří nově uložených šlechticů jsou v urnách. Zájemci je mohou poprvé spatřit ještě ve stejný den. Místo bude přístupné od sedmé hodiny večerní, kdy se stane součástí celorepublikové Noci kostelů.

Jednání o uložení ostatků se podle starosty Mikulova Rostislava Koštiala táhla několik let. Starosta nadále považuje vztahy mezi městem a šlechtici za standardní. „Bez ohledu na to, že se konají soudní řízení, jsme v kontaktu. Uložení ostatků považuju za morální akt. Celý rod je tady, jen tři jeho zesnulí členové byli ve Vídni. Žádný posun ve vztazích ale nenastal,“ sdělil Koštial.

Kostel svateho Václava v Mikulově. Ilustrační foto.
Noc kostelů láká na vzácné varhany, hry v zahradě i zvon

Ačkoliv princezna Mercedes přijede do Mikulova, oficiální setkání s představiteli města se minimálně v pátek neuskuteční. Proti je nabitý program. Mikulovští se podle starosty s Dietrichštejny potkávají jednou až dvakrát ročně. Řeší především vlastnictví a budoucnost hrobky. V názorech se ale neustále rozcházejí.

Město do budovy postupně investovalo desítky milionů korun. „My se hlavně bráníme. Kdyby do toho nevstupovali právníci, mohlo to být vyřešené už dříve,“ je přesvědčený starosta Koštial. Že konečný verdikt zazní ještě letos, nepředpokládá.

Mercedes navštívila hrobku naposledy loni na podzim. Dietrichštejni patřili k nejmocnějším rodům na Moravě. Stát jim sebral majetek na základě Benešových dekretů. České ministerstvo zahraničních věcí s Dietrichštejny neudržuje žádný kontakt. A převoz ostatků na území Mikulova nekomentuje. „Rozhodnutí považujeme za soukromou záležitost rodiny,“ uvedla Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva.