„Parky dříve reprezentovaly zámecké pány. Ti si na nich tedy dávali záležet. My se chceme o jejich krásu podělit a ukázat je návštěvníkům," uvedl jeden z pořadatelů třetího ročníku akce Přemysl Krejčiřík.

Podle něj se lidé při prohlídkách dozví i zajímavosti z historie či péče o rostliny. „Park a zahradu nestačí pouze založit. Člověk se o ni musí dál starat, což stojí hodně úsilí. Návštěvníkům tak chceme přiblížit, jak o park či zahradu pečovat, a také to, že tato práce má svá pravidla," přiblížil Krejčiřík.

Raritou mezi otevřenými zahradami v celém Jihomoravském kraji je podle něj Smyslová zahrada v Rudce u Kunštátu. Roste v lesoparku Jeskyně Blanických rytířů, který založil v roce 1928 František Burian. „Lidé se projdou kolem rostlin, které jsou výrazné vůní, zajímavé hmatem a jsou doplněné i zvukovými prvky. Návštěvníci si tak zkusí, jak na tom jejich smysly jsou. Zahradu si můžou projít i se zavázanýma očima," sdělil Zdeněk Popelka ze sdružení Kunštát Pro Futuro, které se o zahradu stará.

O tomto víkendu si lidé zahradu projdou bez průvodce. „Jednotlivé rostliny jsou ale pojmenované a pokud si zájemci řeknou, vše jim přiblížíme. Od příštího víkendu a po celé léto bude návštěvníky Smyslovou zahradou provádět nevidomý průvodce," dodal Popelka.

Kolonáda a trpaslíci

Vůni květin a zurčení vody si užijí i návštěvníci romantické terasovité zahrady u lysického zámku. Projdou si ji s mapkou, která upozorní na zajímavosti. „V zahradě stojí třeba jeden z největších stromů v České republice mišpule německá. Také jsme zrovna vysázeli vyvýšené záhony, jejichž výzdobu každý rok obměňujeme. Lidé uvidí i barokní sochy trpaslíků, které jsou alegorií na dvanáct měsíců v roce. Největším lákadlem je unikátní kolonáda s krytou pergolou," řekla lysická kastelánka Martina Medková Rudolfová.

Lidé zavítají na prohlídku také do zámeckého parku v Rájci-Jestřebí. Zámecký zahradník udržuje jeho podobu z roku 1770, kdy byl park založen. Lidé tam minou třeba parter s vodní kaskádou či čestný dvůr ve stylu francouzské zahrady.

Pod parkem se v zámeckém zahradnictví skrývá i sbírka kamélií. „O tomto víkendu se lidé vydají na prohlídku parku se zahradníkem. Zájemci se sejdou v oba dny ve dvě hodiny odpoledne na nádvoří. V neděli se koná koncert v zámecké kapli, který začne ve tři hodiny," nastínila program rájecká kastelánka Jana Kopecká.