Zvýšená bezpečnostní opatření chystá také Jihomoravský kraj. „Jsem v kontaktu s krizovým štábem ministerstva vnitra a zástupci policie. Nařídil jsem pohotovost také jihomoravskému krizovému štábu. Pokud se situace zhorší, jsem připravený svolat bezpečnostní radu," popsal hejtman Michal Hašek.

Česko-rakouské příhraničí má podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové kontrolovat zhruba dvě stě policistů. „Kolik konkrétně na jižní Moravě, sdělovat nebudeme," nechtěla upřesnit.

Podle lidí z pohraničí je ale počet policistů malý. „Mohou ohlídat oficiální cesty, ale hranice je děravá. Pro Hodonínsko jsou krizové lokality kolem železniční trati Bratislava – Uherské Hradiště – Břeclav. To znamená u Sudoměřic, Petrova a Radějova. Běženci vždy hledají nejsnazší cestu a trať je pro ně vodítko," myslí si bývalý pohraničník z Hodonínska, který si nepřál uvést své jméno.

Starosta Sudoměřic Stanislav Tomšej se domnívá, že nejlepší řešení pro jižní Moravu je zavedení pravidelných kontrol na hranicích. „Jsme tady první na ráně, takže by nebylo dobré, aby nám tady pak běhali uprchlíci po vinohradech," prohlásil.

Vláda ale zatím jen plánuje posílit hlídky. „V případě nutnosti zasáhne armáda," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Podle bezpečnostního analytika Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity však jižní Moravě v nejbližší době větší příliv uprchlíků nehrozí. „Uzavření hranic na jih od našeho území nám naopak uleví. Běženci se nebudou mít jak k nám dostat," domnívá se Mareš.

Přísnější kontrolu hranic už zavedlo kromě Německa a Rakouska také Slovensko i Maďarsko. Právě tam se řada jihomoravanů v uplynulých dnech vydala migrantům pomáhat.

Nejvíce jich bylo ve vesnici Röszke poblíž srbských hranic. „Každý den tudy prošlo zhruba šest tisíc lidí, rozdávali jsme jim jídlo, pomáhali s komunikací. Vůbec nevěděli, kde jsou, nebo co s nimi bude dál," popsala situaci v Maďarsku jedna z dobrovolnic Anna Bromová.

Pomoc uprchlíkům, kteří na jižní Moravu přijdou, je připravené nabídnout i Brno. „Vedení města diskutuje o tom, že cizincům je možné nabídnout místo v některých ubytovnách. Zůstat tam může několik desítek lidí. Zároveň se dokážeme postarat o základní hygienické potřeby nebo zdravotní péči. Je možné, že jim pomůžeme i s výukou jazyka," vypočetl možnosti mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Jeho slova potvrdil také náměstek primátora Matěj Hollan, který má na starost sociální oblast. „Požádal jsem úředníky, aby prověřili, jaké konkrétní kroky na pomoc uprchlíkům může Brno podniknout, " potvrdil náměstek Hollan.